Pierś z gęsi w syropie z cytrusów

Składniki:

  • pierś z gęsi,
  • 80 g makaronu tagliatelle Terre d'Italia,

syrop z cytrusów:

  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Terre d'Italia,
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • sok z połowy pomelo,
  • sok z grejpfruta,
  • sól, pieprz,

pesto z rukoli:

  • 80 g ziaren słonecznika,
  • opakowanie rukoli,
  • 120 ml oliwy z oliwek Terre d'Italia,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,

Do blendera wrzucamy pestki słonecznika i rozdrabniamy je. Dodajemy rukolę, oliwę oraz starty ząbek czosnku. Całość blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do garnuszka wlewamy ocet balsamiczny, miód, sok z grejpfruta oraz sok z pomelo. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 4-5 min do zgęstnienia. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.

Pierś z gęsi myjemy, oczyszczamy i suszymy ręcznikiem papierowym, skórkę nacinamy w szachownicę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni ok. 5 min z każdej strony, zaczynając skórką do dołu. Tak przygotowane mięso odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Przed podaniem mieszamy z 2-3 łyżkami pesto, posypujemy słonecznikiem oraz listkami rukoli. Pierś z gęsi polewamy syropem z cytrusów.

Przygotuj gęś na nowym grillu elektrycznym: Sprawdź naszą ofertę!