Pierogi pieczone z brukselką, kiełbasą podwawelską i serami

Składniki na ok. 20 pierogów:

ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej,
  • 60 ml oleju Carrefour BIO,
  • jajko Carrefour BIO,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • szczypta soli morskiej,

nadzienie:

  • 200 g kiełbasy podwawelskiej z Wędzarni Carrefour,
  • 100 g brukselki,
  • 50 g sera bursztyn,
  • 50 g sera szafir,
  • 50 g sera gouda,
  • jajko Carrefour BIO,
  • sól, pieprz,

dodatki:

  • jajko do smarowania pierogów,

Brukselkę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy i drobno kroimy. Kiełbasę również kroimy w drobniutką kostkę. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy olej, drożdże, jajko oraz sól. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, dodając w trakcie 3-4 łyżki ciepłej wody.

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrajamy w nim kółka o średnicy ok. 8 cm. Do środka wkładamy łyżeczkę farszu. Brzeg smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie zlepiamy. Górę pieroga również smarujemy jajkiem.

Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej pierożki i pieczemy ok. 35 min do zarumienienia.

Twoje pierogi doskonale upieką się w nowym piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!