Pieczony łosoś z warzywami z blachy (dynia, brukselka, jarmuż) w miodowo-sezamowej marynacie, podany z quinoa

Składniki:

  • filet z łososia,
  • 100 g quinoa,
  • 150 g dyni,
  • 100 g brukselki,
  • garść jarmużu,
  • czerwona cebula.

 

Marynata:

  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • łyżka sezamu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka oleju słonecznikowego BIO Carrefour,
  • sól, pieprz.

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Obtaczamy w niej filet z łososia i odstawiamy go na 30 min do zamarynowania.

Dynię kroimy w kostkę. Brukselkę przepoławiamy. Cebulę dzielimy na ćwiartki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rybę, następnie układamy dookoła pokrojone warzywa. Do reszty marynaty dodajemy łyżkę oleju. Polewamy nią warzywa i mieszamy. Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 20 min. Pięć minut przed końcem pieczenia dodajemy jarmuż (możemy go uprzednio skropić oliwą i posypać solą).

W międzyczasie gotujemy quinoa na sypko. Najpierw płuczemy ją na sitku. Do garnka wlewamy 150 ml wody, wsypujemy kaszę, gotujemy przez ok. 2-3 min, odstawiamy z gazu i zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia. Podajemy z rybą i warzywami.

Czas przygotowania: 40 min

Łososia upieczesz na blaszce Florentyna: Sprawdź naszą ofertę!