Pieczone pierożki z ciasta filo z botwinką i serem korycińskim

Składniki:

  • arkusz ciasta filo,
  • 150 g sera korycińskiego,
  • pęczek botwinki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy,
  • 50 g roztopionego masła.,

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę i dusimy ją przez ok. 10 min do miękkości. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy drobno pokrojony ser koryciński. Całość mieszamy i odstawiamy na bok. Na blacie rozkładamy pojedynczo arkusze ciasta filo. Pierwszy smarujemy masłem, a następnie nakładamy na niego drugi. Ten również smarujemy masłem i nakładamy trzeci. Tniemy całość na cztery podłużne prostokąty. Na każdy z nich nakładamy po łyżce farszu i zwijamy w trójkąt. Na końcu smarujemy masłem, aby wszystkie części się zlepiły. Powstaną nam 4 trójkąciki. Czynność powtarzamy z pozostałymi arkuszami ciasta. Trójkąty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min do zarumienienia.

Upiecz pierożki z ciasta filo w nowym piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!