Pieczona kaczka z kluskami śląskimi

Składniki:

  • kaczka barbarie,
  • 3-4 pomarańcze,
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko Carrefour BIO,
  • 2-3 łyżki mąki gryczanej Reflets de France,
  • 3 łyżki oliwy Terre d'Italia,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie: natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

 

Trzy pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w bardzo grube plastry.

Do miseczki wlewamy sok z jednej pomarańczy, miód, musztardę, szczyptę soli i pieprzu oraz 2 łyżki oliwy i wszystko mieszamy. Kaczkę układamy w brytfance, polewamy marynatą. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz rozmaryn, a także plastry pomarańczy. Brytfankę (z przykrywką lub przykrytą papierem do pieczenia) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 45-50 minut.

Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Odsączamy, przeciskamy przez praskę. Wbijamy do nich jajko, dodajemy obydwa rodzaje mąki, szczyptę soli i łyżkę oliwy. Zagniatamy ciasto. Następnie formujemy z niego małe kuleczki, w środku których robimy dziurkę. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy.

Upieczoną kaczkę umieszczamy na półmisku. Wokół niej wykładamy upieczone pomarańcze oraz ugotowane kluski śląskie. Możemy udekorować natką pietruszki.

Do przygotowania tego dania doskonale nada się brytfanna Natura: Sprawdź naszą ofertę!