Pełnoziarnista pizza

Składniki:

  • 15 dag mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 3 dag drożdży,
  • słoiczek musu ze świeżych pomidorów z Prowansji Reflets de France,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Terre d'Italia,
  • 15-20 dag szynki z Naszej Wędzarni Carrefour,
  • 15-20 dag sera warlubskiego,
  • ser z Normandii Reflets de France,
  • około 10 dag pieczarek,
  • około 2 łyżki pestek dyni,
  • rukola,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Carrefour.

 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier, mieszamy. Odlewamy pół szklanki ciepłej wody i rozpuszczamy w niej drożdże, następnie dodajemy je do mąki. Wlewamy pozostałą ciepłą wodę i zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody). Następnie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto formujemy na kształt pizzy. Smarujemy ciasto musem ze świeżych pomidorów. Następnie wykładamy na nie pokrojone w plasterki pieczarki i szynkę. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 200°C przez około 15-20 minut. Na około 5 minut przed wyjęciem pizzy z piekarnika wykładamy na nią ser brie oraz ser warlbuski.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch pizzy wykładamy trochę rukoli oraz posypujemy pestkami dyni.

Upiecz tę pizzę w piekarniku elektrycznym Saturn: Sprawdź naszą ofertę!