Paella z krewetkami, brzoskwiniami i chorizo 

Składniki:

  • 250 g ryżu Terre d'Italia,
  • 2 brzoskwinie,
  • 200 g krewetek,
  • 5-6 plastrów chorizo,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Carrefour,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pomidor,
  • papryczka chili,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 800 ml bulionu warzywnego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • bazylia do dekoracji,
  • cytryna,
  • sól.

 

Krewetki myjemy, obieramy z pancerzy i czyścimy. (Odkładamy na bok ok.5- 6 nieobranych do dekoracji). Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy podkrojoną w drobną kostkę paprykę, uprzednio sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy kilka minut, aż całość zmięknie. Doprawiamy solą, słodką i wędzoną papryką, drobno posiekaną chili oraz łyżką koncentratu pomidorowego. Wlewamy 100 ml bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 5 min. Następnie wsypujemy ryż oraz wlewamy pozostały bulion. Całość mieszamy, gotujemy i zostawiamy na mniejszym ogniu bez przykrycia ok. 10 min (w trakcie nie mieszamy). Po upływie tego czasu dodajemy zarówno obrane jak i nieobrane krewetki, pokrojone na ćwiartki brzoskwinie oraz plasterki chorizo. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i gotujemy dalej ok. 8-9 min. Następnie zdejmujemy paellę z ognia i zostawiamy pod przykryciem ok. 5 min. Przed podaniem dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub bazylią, skrapiamy oliwą. Podajemy z cząstkami cytryny.
Czas przygotowania: 45 min.

Do przygotowania tego dania na pewno przyda się głęboka patelnia: Sprawdź naszą ofertę!