Pieczone pączki z polewą czekoladową

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650 (3,5 szklanki),
  • 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki),
  • 125 ml mleka (pół szklanki),
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania),
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%,
  • 150 g kostki do pieczenia,
  • mały słoik konfitury malinowej lub marmolady różanej,
  • szczypta soli.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g kostki do pieczenia,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%,
  • cukrowa posypka „Perełki”.

 

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie, a nie gorące) dodajemy do niego dwie łyżki mąki pszennej i łyżkę cukru pudru. Mieszamy i dodajemy rozkruszone drożdże. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 minut – aż potroi swoją objętość. Do dużej miski dodajemy resztę mąki i cukru pudru wraz ze szczyptą soli. Mieszamy. Dodajemy dwa jajka, żółtko, śmietanę oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką, a gdy składniki się połączą, wyrabiamy ręką dodając w trakcie małymi porcjami rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie elastyczne i gładkie – może być lekko lepiące. Zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu – powinno rosnąć jak szalone.

Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką. Chwilkę zagniatamy po czym dzielimy ciasto na pół, następnie jeszcze raz na pół i tak do uzyskania 16 części. Każdą część rozpłaszczamy dłońmi na okrągły placek (jeśli bardzo się lepi można podsypać mąką, ale postarajmy się bez niej). Nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury i dokładnie łączymy brzegi w jednym miejscu. Układamy na papilotkach od muffin łączeniem do dołu. Powtarzamy czynność z pozostałym ciastem.

Papilotki układamy na dużej blasze od piekarnika. Pączki smarujemy za pomocą pędzelka białkiem, które zostało z ciasta. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12-14 minut. W tym czasie przygotowujemy polewę. Wszystkie jej składniki (oprócz posypki) należy rozpuścić na małym ogniu w rondelku, co jakiś czas mieszając. Gdy polewa będzie jednolita zdejmujemy z ognia. Polewamy nią pieczone pączki i posypujemy posypką. Pamiętajcie, że polewa nie jest niezbędna – można ją zastąpić lukrem jeśli lubicie.

Smacznego!