Odwrócone ciasto ananasowe

Składniki:

  • puszka ananasów w krążkach razem z syropem,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki miodu (zamiast cukru),
  • wiśnie kandyzowane,
  • 350 g maki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 150 g masła lub margaryny

 

 

Przygotowanie:

Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować odrobina masła, na spodzie ułożyć ananasy, a w otwory włożyć kandyzowane wiśnie. Do miski włożyć pokrojone masło i odrobinę miodu. Miksować na puszysta masę, dodając w trakcie jajka i dolewając syrop z rozpuszczonym miodem. Wsypać make, proszek do pieczenia i dolać mleko. Zmiksować. Masę wylać na ananasy. Blachę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia a następnie odwrócić formę do góry dnem.