Naleśniki z mąki z ciecierzycy z kurczakiem

Składniki:

naleśniki:

  • 250 g mąki z ciecierzycy,
  • 50 g mąki pszennej,
  • ok. 200 ml wody gazowanej,
  • ok. 300 ml mleka,
  • 2 jajka BIO Carrefour,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • olej z pestek winogron do smażenia,
  • szczypta soli,

farsz:

  • kurczak z chowu wybiegowego Jakość z Natury Carrefour,
  • 200 g kaszy jaglanej,
  • 400 ml passaty pomidorowej Terre d'Italia,
  • 4 łyżki oliwek Terre d'Italia,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron,
  • po 3 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej w proszku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

 

Papryki w proszku, szczyptę soli, pieprzu oraz 3 łyżki oleju z pestek winogron mieszamy ze sobą, polewamy nimi kurczaka i układamy w brytfance. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 40 minut.

Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, olej z pestek winogron, szczyptę soli i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na niedużej ilości oleju.

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Upieczonego kurczaka oddzielamy od kości. Mięso rozdrabniamy, drobno je krojąc.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy kurczaka, oliwki, a następnie przegotowaną z solą i pieprzem passatę. Mieszamy.

Usmażone naleśniki smarujemy farszem, zwijamy w rulon. Możemy je dodatkowo podsmażyć. Przed podaniem polewamy passatą, możemy udekorować listkami bazylii.

Do przygotowania naleśników doskonale nada się patelnia Tefal: Sprawdź naszą ofertę!