Mini serniczki z bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mąki kokosowej BIO,
  • 1 jajko Carrefour BIO,
  • 3 żółtka jajek Carrefour BIO,
  • 1 kostka masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 kg sera Président o smaku waniliowym,
  • 2 łyżki miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • 3-4 łyżki posiekanych migdałów,
  • 3-4 łyżki rodzynek sułtanek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • konfitura pomarańczowa Terre d'Italia,
  • rozpuszczona biała czekolada i prażone płatki migdałów do dekoracji.

 

Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki wielkości ziarnka grochu. Wbijamy jajko oraz jedno żółtko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą, formujemy płaski placek i wkładamy do zamrażarki na 10 min.

Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kółka wielkości spodów w blaszce do muffinek.

Do sera dodajemy kolejno: 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną, sok pomarańczowy, migdały, rodzynki i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy miód i ponownie mieszamy.

Dno blaszki do muffinek wykładamy spodami z ciasta, następnie wykładamy na nie po łyżeczce konfitury pomarańczowej Terre d'Italia. Na wierzch wykładamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy serniczki, następnie polewamy je rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Mini serniczki i wiele innych wypieków przygotujesz na bambusowej stolnicy Zeller: Sprawdź naszą ofertę!