Mini Fit pizze na spodzie z batata i mąki owsianej z różnokolorowymi paprykami i serem

Składniki:( 1 duża pizza lub 3-4 małe) 
Spód:

  • 2 średnie bataty,
  • szklanka mąki owsianej,
  • łyżka octu jabłkowego Carrefour,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron Carrefour,
  • sól
  • mozzarella Carrefour,
  • 200 ml passaty pomidorowej Terre d’Italia,
  • papryka zielona lub żółta,
  • papryka czerwona,
  • 100 g sera bursztyn,
  • 100 g czarne oliwki,
  • oliwa z oliwek Carrefour,
  • suszone oregano,
  • świeża bazylia,
  • garść kukurydzy Carrefour.


Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej umyte i przekrojone na pół bataty. Pieczemy je do miękkości ok. 25-30 min. Następnie wyciągamy, zostawiamy do wystudzenia, zdejmujemy skórkę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, sól, ocet jabłkowy oraz olej i mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. (Możemy dodać więcej mąki gdyby masa była zbyt klejąca). Następnie przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Nacieramy ją lekko olejem, posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. (Możemy również podzielić ciasto na 3 lub 4 części i uformować mniejsze placki na mini pizze). Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C na ok. 20 min.

Po wyjęciu z piekarnika smarujemy podpieczone ciasto passatą pomidorową i posypujemy suszonym oregano. Następnie nakładamy kawałki mozzarelli, pokrojoną w paski paprykę, czarne oliwki oraz kukurydzę. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pizzę pieczemy ponownie ok. 10 min do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy pozostałym serem oraz listkami świeżej bazylii. Na koniec możemy skropić pizze kilkoma kroplami oliwy.

Czas przygotowania: 1 h.

Pizzę możesz przygotować specjalnej teflonowej formie: Sprawdź naszą ofertę!