Makaron z buraczano-pistacjowym pesto

Składniki:

  • 250 g makaronu Terre d’Italia,
  • burak,
  • garść pistacji,
  • łyżeczka chrzanu,
  • rukola,
  • łyżka oliwy Carrefour,
  • sól, pieprz,
  • pistacje do dekoracji.


Buraka pieczemy w całości w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 min. Obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do blendera, dodajemy pistacje, chrzan oraz odrobinę soli. Blendujemy na gładkie pesto (można dodać łyżkę oliwy).
Makaron gotujemy al dente. Podajemy z buraczanym pesto. Przed podaniem posypujemy pistacjami oraz listkami rukoli.

Czas przygotowania: 30 min (+ pieczenie buraka)

Do zblendowania buraków i pistacji użyj wielofunkcyjnego blendera MPM: Sprawdź naszą ofertę!