Łosoś z sosem truskawkowym i szpinakiem

Składniki:

  • około 400 g filetu z łososia Jakość z Natury Carrefour,
  • 400 g świeżego szpinaku,
  • 200-300 g truskawek,
  • 2-3 łyżeczki miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • cytryna,
  • 1 łyżka masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

 

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki (kilka truskawek z szypułkami odkładamy do dekoracji). Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki, następnie wkładamy je do rondelka i gotujemy na dużym ogniu około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sitko lub blendujemy, aby powstał jednolity sos. Doprawiamy łyżeczką soku z cytryny, mieszamy.

Filety z łososia przekrawamy na mniejsze kawałki (około 2-3 z jednego filetu). Układamy je w brytfance i doprawiamy solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy ze sobą miód oraz około 2 łyżki soku z cytryny. Wylewamy na łososia, po czym wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 15-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, podsmażamy 1 minutę. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem i podsmażamy około 5-7 minut. Zdejmujemy go z patelni, wykładamy na talerz. Na szpinaku układamy kawałki upieczonego łososia, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy cząstkami truskawek.

Do przygotowania tego dania doskonale nada się patelnia TEFAL: Sprawdź naszą ofertę!