Łosoś w pistacjowej panierce

Składniki:

  • filet z łososia Jakość z Natury Carrefour,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • garść obranych pistacji,
  • 2 łyżki migdałów,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • ząbek czosnku,
  • garść liści bazylii,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 g ryżu Terre d'Italia,
  • garść zielonej fasolki,
  • garść kukurydzy z puszki.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Łososia myjemy, odcinamy skórę, doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy cytryną. Do blendera przekładamy obrane pistacje, migdały, tarty parmezan, starty na tarce czosnek oraz liście bazylii. Całość polewamy oliwą i blendujemy na gładkie puree. Powstałą pastą smarujemy filet z łososia i wkładamy go do piekarnika na 25 min do zarumienienia. W międzyczasie gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. W osobnym rondelku gotujemy fasolkę szparagową kilka minut, do miękkości. Łososia podajemy z ryżem, fasolką oraz kukurydzą. Dekorujemy świeżą bazylią.

Łososia najlepiej upiec w nowym mini piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!