Leczo w cieście francuskim

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół cebuli,
  • 150 g szynki Carrefour Nasza Wędzarnia,
  • 3 papryki (czerwona, zielona, biała),
  • 100 ml bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 80 g sera żółtego typu cheddar,
  • świeża bazylia i tymianek,
  • łyżka oliwy.

Paprykę myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, szynkę oraz paprykę. Całość podsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy do miękkości ok. 15-10 min. Pod koniec poprawiamy pieprzem oraz świeżymi ziołami (bazylią i tymiankiem).

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Ciasto francuskie układamy na blaszce. Na jednej połowie układamy paprykowy farsz, zostawiając ok. 2-3 cm wolnego brzegu. Wierzch posypujemy startym na tarce serem. Nakrywamy placek drugą połówką i dokładnie zlepiamy brzegi. Pieczemy w piekarniku ok. 25 min do zarumienienia. Po wyjęciu kroimy na mniejsze kawałki.

Leczo w cieście francuskim najlepiej upiec w nowej kuchence z piekarnikiem: Sprawdź naszą ofertę!