Lasagne z soczewicą i pstrągiem

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone Jakość z Natury Carrefour,
  • 500 g makaronu lasagne,
  • 1 ½ szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 słoik passaty pomidorowej Terre d'Italia (500 g),
  • 2 cukinie,
  • 2 szklanki mleka migdałowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 kulki mozzarelli,
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • listki świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • sól, pieprz.

 

Pstrągi patroszone dzielimy na filety. Doprawiamy je solą i pieprzem. Cukinię kroimy w cienkie plastry. Połówkę jednej mozzarelli ścieramy na tarce. Pozostałe 1 i ½ mozzarelli kroimy w cienkie plastry.

Cebulę siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy około 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodajemy soczewicę, podsmażamy 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie na patelnię wlewamy passatę, wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając przez około 15-20 minut.

W tym czasie w rondelku rozpuszczamy masło. Gdy się rozpuści, wsypujemy do niego mąkę pszenną i intensywnie mieszamy przez 2 minuty, następnie stopniowo dodajemy mleko migdałowe, cały czas mieszając masę trzepaczką. Dodajemy gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia.

Na dno brytfanki wykładamy łyżkę sosu z soczewicą. Kładziemy warstwowo kolejno: płaty makaronu lasagne – warstwę sosu z soczewicą – filet z pstrąga – makaron lasagne – sos beszamelowy – cukinię pokrojoną w cienkie plastry i kilka plasterków mozzarelli – makaron lasagne i od początku kolejno wszystkie składniki, aż do ich wyczerpania. Na wierzchu lasagne powinna nam wyjść warstwa z sosem z soczewicy. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 30 minut. Na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika posypujemy wierzch lasagne startą wcześniej mozzarellą.

Upiecz tę lasagnę w mini piekarniku BOTTI: Sprawdź naszą ofertę!