Karkówka z grilla z sosem śliwkowym

Składniki:

  • 3 plastry z karkówki,
  • sól, pieprz,
  • łyżka oliwy.

Sos śliwkowy:

  • 300 g śliwek,
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta chili,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dodatki:

  • Garść szpinaku,
  • 100 g czarnej soczewicy,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • oliwa.

Soczewicę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie ok. 15 min.

W garnku podgrzewamy łyżkę oliwy. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i przekładamy do garnka. Smażymy je ok. 2 min. Następnie dodajemy sos sojowy, sok z cytryny, miód oraz doprawiamy chili oraz cynamonem. Jeżeli sos jest za rzadki to dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Karkówkę najlepiej przygotować na nowym grillu: Sprawdź naszą ofertę!