Jagodowy sernik na zimno z borówkami, brzoskwiniami z biała czekoladą

Składniki:

spód:

  • 180 g ciasteczek zbożowych Cookie Place,
  • 80 g masła Jakość z Natury Carrefour,
masa serowa:
  • 250 g Twarogu Jakość z Natury Carrefour,
  • 250 g jogurtu naturalnego Carrefour,
  • 60 g cukru trzcinowego Carrefour,
  • 2 opakowania galaretki jagodowej,
  • 200 ml śmietany 30%,
  • 2 brzoskwinie,
  • 100 g jagód,
  • 100 g borówek,
polewa:
  • 100 g białej czekolady Chocolate Place,
  • łyżka  oleju kokosowego,
  • mięta do dekoracji,
  • borówki i brzoskwinie do dekoracji.

 

Przygotowujemy tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem. Tak powstałą mieszanką wykładamy spód i ugniatamy. Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, dokładnie mieszając i dodając cukier, a następnie odkładamy do przestudzenia. Jagody wraz z borówkami blendujemy na mus i dodajemy do galaretki.
Ser miksujemy wraz z jogurtem naturalnym, całość przekładamy do masy jagodowej. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ją do masy jagodowej delikatnie mieszając.
Brzoskwinie kroimy w ćwiartki i układamy na dnie tortownicy. Następnie powstałą masę serową przelewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na min. 3 godz. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z łyżką oleju kokosowego. Gdy ciasto stężeje, odkrawamy nożem jego brzegi i polewamy przygotowaną czekoladą. Następnie ciasto wkładamy do lodówki, dopóki polewa nie stężeje. Przed podaniem dekorujemy borówkami, brzoskwiniami i listkami świeżej mięty.
Czas przygotowania: 30 min + 3 godz. w lodówce. Smacznego!

Przygotuj ten sernik w nowej tortownicy Berlinger: Sprawdź naszą ofertę!