Grzanka z łososia marynowanego w sosie sojowym i limonce

Składniki:

  • 2 kromki pszenno-żytniego chleba na zakwasie
  • 300 g filetu ze świeżego łososia ze skorą Jakość z Natury Carrefour (oczyszczony, bez ości)
  • 2 jajka bio
  • 1 łyżka octu białego
  • świeża kolendra do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • sól

Sos:

  • 1 jogurt naturalny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • 1 łyżka koperku grubo posiekanego + więcej do dekoracji
  • czarny pieprz

Marynata:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z 0,5 limonki
  • 0,5 limonki pokrojonej w ćwiartki
  • 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Jakość z Natury Carrefour

Przygotowanie:

Zacznij od marynaty: wymieszaj składniki, polej nimi filet z łososia i odstaw na 10 min. Wyjmij filet z marynaty. Podsmaż na oleju ryżowym na zwykłej patelni, zaczynając od strony skóry. Smaż kilka minut do momentu, kiedy skórka łososia nabierze ładnego brązowego koloru. Odwróć i krótko podsmaż na drugiej stronie. Odstaw.

Przygotuj dressing: wymieszaj jogurt, oliwę, sok z limonki oraz koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.

Przygotuj jajko w koszulce: wbij jajko w miseczkę. Do rondelka wlej litr wody i zagotuj. Dodaj łyżkę octu i łyżeczkę soli. Zamieszaj energicznie (tworząc wir), zmniejsz ogień i włóż delikatnie jajko do wody. Gotuj 2-3 min i odcedź za pomocą łyżki cedzakowej. Postępuj tak samo z drugim jajkiem. Zgrilluj kromki chleba na grzanki. Polej łyżką oliwy. Mięso z filetu rozdrobnij widelcem.

Na kromkach ułóż kawałki ryby, polej łyżką sosu jogurtowego. Ułóż po jednym jajku na łososiu. Udekoruj listkami kolendry i koperkiem. Serwuj z kawałkami limonki i resztą sosu.