Grillowany pstrąg na sałatce ze wstążek marchewki, buraka i szpinaku posypany prażonymi orzechami

Składniki:

  • pstrąg Jakość z Natury Carrefour,
  • sól, pieprz,
  • 2 marchewki Jakość z Natury Carrefour,
  • burak,
  • garść szpinaku,
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • 2 łyżki orzechów laskowych,
  • 2 łyżki orzechów pekan,
dressing:
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Carrefour,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Terre d’Italia.

 

W miseczce mieszamy miód, ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny.
Na patelni lub w naczyniu żaroodpornym podprażamy posiekane orzechy pekan oraz orzechy laskowe – gdy się zarumienią, dodajemy łyżkę miodu i po kilku minutach odstawiamy na bok.
Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie myjemy pstrąga, osuszamy go, nacieramy solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie grillujemy go do zarumienienia – ok. 10 min z każdej strony.
Przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy marchewkę na wstążki i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Buraka tniemy na cienkie plasterki i również przekładamy do naczynia. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i wykładamy na talerz. Następnie dodajemy wstążki marchewki oraz plasterki buraka. Całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy. Na wierzch kładziemy zgrillowanego pstrąga. Danie posypujemy podprażonymi orzechami i skrapiamy sokiem z cytryny.
Czas przygotowania: 50 min. Smacznego!

Do przygotowania tego dania wykorzystaj patelnie grillową Berlingero : Sprawdź naszą ofertę!