Grillowany łosoś z sosem kurkowym podany z fasolką szparagową

Składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej,
  • 250 g filetu z łososia Jakość z Natury Carrefour,
  • łyżka oliwy z oliwek Carrefour,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • łyżeczka miodu Jakość z Natury Carrefour.

Sos kurkowy:

  • 200 g kurek,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • 60 mln wody,
  • łyżka mąki,
  • łyżka posiekanego koperku.

Łososia myjemy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie łączymy w miseczce oliwę, sok z cytryny, sos sojowy oraz miód. Dokładnie mieszamy i tak powstałą marynatą polewamy łososia. Odstawiamy go na 30 minut do zamarynowania.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy umyte uprzednio kurki. Dokładamy kolejną łyżkę masła. Całość podsmażamy przez kilka minut aż do zarumienienia. Następnie wlewamy wodę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos zagotowujemy i dodajemy łyżkę mąki, aby był gęstszy. Trzymamy na ogniu jeszcze kilka chwil i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.

W osobnym garnku zagotowujemy wodę i gotujemy w niej fasolkę szparagową do miękkości.

Łososia grillujemy ok. 8 min na stronie ze skórą, następnie przekładamy na drugą i trzymamy jeszcze 3-4 min. Przekładamy na talerz i polewamy sosem kurkowym. Podajemy z ugotowaną fasolką.

Łososia najlepiej przygotować na nowym grillu: Sprawdź naszą ofertę!