Grillowany kurczak z miodem i limonką z orkiszowymi plackami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 jajko BIO Carrefour,
  • ok. 250 ml maślanki naturalnej,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2-3 ćwiartki z kurczaka,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 łyżki miodu Jakośc z Natury Carrefour,
  • 2 łyżki oliwy Terre d'Italia,
  • pęczek kolendry,
  • 1-2 dojrzałe awokado,
  • sól, pieprz.

 

 

Oliwę, miód, oraz sok z cytryny mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą smarujemy ćwiartki z kurczka, a następnie grillujemy je na złoty kolor.
Do miski wlewamy maślankę, wbijamy jajko i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą mąkę, sodę oraz szczyptę soli oraz pieprzu i ponownie mieszamy. Odstawiamy na 5 min, a następnie smażymy placuszki.
Awokado obieramy, kroimy w plasterki/słupki oraz doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Na talerz wykładamy zgrillowaną ćwiartkę z kurczka, kilka placuszków, kilka cząstek awokado i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego!

Kurczaka najlepiej przygotujesz na nowym grillu:  Sprawdź naszą ofertę!