Grillowany indyk z serem brie i chili podany z podpieczonymi brzoskwiniami oraz sałatką z kaszy bulgur

Składniki:

  • filet z indyka,
  • 100 g sera bri,

Marynata:

  • mała papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeży tymianek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,
Marynata do brzoskwiń:
  • 2 brzoskwinie,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron Carrefour,
  • pół małej papryczki chili,
  • sól, pieprz
  • 100 g kaszy bulgur,
  • 3 suszone pomidory Carrefour,
  • 100 g fasoli czerwonej Carrefour,
  • 100 g kukurydzy Carrefour,
  • kilka listków sałaty.


Filet z indyka myjemy i kroimy na 2-3 cm plastry. Delikatnie rozbijamy ręką. Do miseczki wrzucamy drobno posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany tymianek, olej z pestek winogron, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Całość mieszamy, aż do uzyskania gęstej marynaty. Nacieramy nią mięso i odstawiamy na 20 min.
Filety grillujemy ok. 3-4 min z każdej strony. Następnie posypujemy kawałkami sera brie i pozostawiamy pod przykryciem kilka chwil.
Brzoskwinie przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, 2 łyżki sosu sojowego, odrobię drobno posiekanej papryczki chili, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy i w powstałym sosie obtaczamy brzoskwinie. Grillujemy je do zarumienienia kilka minut z dwóch stron.
Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy posiekane suszone pomidory, fasolkę, kukurydzę oraz kilka listków sałaty. Całość mieszamy. Skrapiamy olejem z pestek winogron i doprawiamy solą i pieprzem.
Filet z indyka podajemy z kaszą oraz grillowaną brzoskwinią. Możemy przed podaniem posypać drobno posiekanym chili oraz świeżym tymiankiem.
Czas przygotowania: 40 min.

ndyka możesz ugrillować na tej patelni: Sprawdź naszą ofertę!