Grillowany antrykot z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri

Składniki:

  • 2 dojrzewające antrykoty*
  • 400 g ziemniaków Jakość z Natury Carrefour umytych i pokrojonych w ćwiartki
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła Jakość z Natury Carrefour

Sos chimichurri:

  • 2 gałązki świeżej bazylii, natki pietruszki i kolendry
  • ½ papryczki chilli drobno posiekanej (bez pestek)
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Przygotuj sos: oberwij listki z wszystkich ziół i posiekaj je drobno. Papryczkę chilli i posiekany czosnek wymieszaj z ziołami. Dodaj oliwę, by powstał płynny ziołowy sos. Przed podaniem dodaj ocet i wymieszaj. Dopraw solą do smaku. Odstaw.

Ziemniaki dopraw solą i oliwą. Piecz w 180°C przez 30 min, aż będą miękkie w środku i złociste na zewnątrz. Pod koniec wymieszaj ziemniaki ze świeżym rozmarynem.

Wyciągnij antrykot godzinę przed smażeniem, by doszedł do temperatury pokojowej. Posmaruj mięso łyżką oliwy i dopraw solą z obu stron. Na gorącej patelni podsmażaj mięso przez 2-4 min z obu stron, w zależności od grubości steka. Pod koniec dodaj masło, poczekaj, aż zacznie się pienić, przechyl patelnię i podlewaj masłem mięso przez 30 s. Zdejmij z ognia i odstaw na 4 min. Antrykot serwuj z pieczonymi ziemniakami i sosem chimichurri.

* znajdziesz je w dziale mięsnym w wybranych hipermarketach Carrefour