Pełnoziarniste  gnocci w sosie pomidorowym z kalafiorem i wegańskim parmezanem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków Jakośc z Natury Carrefour,
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1 jajko BIO Carrefour,
  • 1 kalafior,
  • 3-4 łyżki oliwy Terre d'Italia,
  • passata pomidorowa Terre d'Italia,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki,
  • po 2 łyżeczki papryki w proszku (ostrej i słodkiej),
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 szklanki nerkowców,
  • łyżki płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz.

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, a następnie przeciskamy je przez praskę (lub mielimy w maszynce). Ziemniaki wykładamy na blat, dodajemy jajko oraz mąkę orkiszową i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego wałeczki, które później tniemy na małe kluseczki (podobnie jak małe kopytka). Kluseczki możemy delikatnie spłaszczyć widelcem tak, aby powstały w nich wgłębienia po widelcu. W garnku gotujemy około 1,5 l wody, dodajemy szczyptę soli oraz łyżkę oliwy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy uformowane kluseczki i gotujemy do momentu, aż zaczną wypływać na wierzch. Wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Kalafior myjemy, oddzielamy różyczki i przekrawamy je na mniejsze kawałki (według uznania). Doprawiamy paprykami w proszku, kurkumą, szczyptą soli oraz ok. 2 łyżkami oliwy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C i zapiekamy ok. 20 min.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy drobno posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy ok. 10-15 min, aż sos się zredukuje.
Przygotowujemy wegański parmezan - orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, czosnek granulowany oraz ok. pół łyżeczki soli i blendujemy do rozdrobnienia orzechów.
Ugotowane gnocci wykładamy na talerz, polewamy sosem pomidorowym, a na wierzch wykładamy upieczony kalafior. Całość posypujemy wegańskim parmezanem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!


Gnocci ugotuj w nowym garnku:  Sprawdź naszą ofertę!