Gazpacho z melonem

Składniki:

  • 3 czerwone pomidory,
  • pół papryki,
  • pół melona (np. odmiana kantalupa),
  • garść płatków migdałów,
  • łyżka octu winnego,
  • 1/3 ciabatty,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i odrywamy twarde części. Przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus. Następnie paprykę oraz melona kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów. Ponownie miksujemy. Dosypujemy płatki migdałów, pokrojoną drobno ciabattę, starty czosnek, ocet winy, oliwę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji. Następnie wkładamy gazpacho do lodówki. Podajemy schłodzone, udekorowane kawałkami melona, płatkami migdałów i pietruszką.

Ze zmiksowaniem składników na pyszne gazpacho na pewno poradzi sobie nowy blender: Sprawdź naszą ofertę!