Flamiche - tarta serowo-porowa

Składniki:

ciasto:

  • 280 g mąki orkiszowej,
  • 150 g masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 3 łyżki wody,
  • szczypta soli,

farsz:

  • 2 pory,
  • 2 łyżki masła Jakość z Natury Carrefour,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 50 g sera bursztyn,
  • 50 g sera szafir lub gouda,
  • 50 g sera pleśniowego,
  • 2 jajka Carrefour BIO,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,

sałatka:

  • 100 g rukoli lub roszponki,
  • owoc kaki,
  • pół awokado,
  • pół pomarańczy,
  • garść orzechów laskowych,
  • sos,
  • łyżka oliwy z oliwek Terre d'Italia,
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • sól, pieprz,

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, wlewamy wodę oraz doprawiamy solą. Zagniatamy je, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180° C. W międzyczasie formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto na tartę rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Widelcem wykonujemy kilka dziurek. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 25 min. Zdejmujemy folię 5 min przed końcem pieczenia.

Na patelni rozgrzewamy masło. Pora kroimy na drobne kawałki i przesypujemy na patelnię. Dusimy ok 4-5 min do miękkości. W osobnej misce roztrzepujemy jajka wraz ze śmietaną oraz startymi na tarce serami. Całość doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Powstały farsz przelewamy na upieczoną tatrę. Możemy z wierzchu posypać dodatkowo serem lub udekorować plasterkami pora. Tartę zapiekamy ok. 25 min.

W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Do miseczki wsypujemy umytą rukolę. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado, pomarańczę, oraz pokrojony w plasterki owoc kaki. Całość posypujemy uprzednio podprażonymi orzechami laskowymi. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę przed podaniem.

Do upieczenia flamiche doskonale nada się nowy mini piekarnik: Sprawdź naszą ofertę!