Filet z sandacza, podany z purée z marchewki, brukselkami i oliwą szczypiorkową

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g marchewki Jakość z Natury Carrefour obranej i pokrojonej
    w kostkę
  • woda
  • 30 g masła Jakość z Natury Carrefour
  • pieprz, sól

Oliwa szczypiorkowa:

  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • oliwa z oliwek

Dodatki:

  • kilka brukselek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 cienkie plastry boczku wędzonego i parzonego

Sos:

  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 50 ml białego wytrawnego wina typu chardonnay lub sauvignon
  • 35 ml śmietanki 36%
  • 70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę



Przygotowanie:

Marchewki na purée gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odsącz i zmiksuj na gładką masę, dodając trochę wody z gotowania, jeśli będzie taka potrzeba. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj i odstaw. Posiekaj szczypiorek na oliwę smakową, zmiksuj z oliwą na zielony sos. Przelej przez drobne sito. Dopraw solą i pieprzem, odstaw.

Podziel brukselkę na listki. Podsmaż je na patelni na oliwie przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Plastry boczku podsmaż na osobnej suchej patelni przez kilka minut, aż będą złociste i chrupkie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Zrób sos: na suchą patelnię wrzuć szalotkę, wlej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż 2/3 płynu wyparuje, a szalotka się zeszkli. Dodaj śmietankę, gotuj na średnim ogniu, aż połowa płynu się zredukuje. Stopniowo dodawaj zimne masło, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści i powstanie sos. Dopraw solą i pieprzem.

Filety dopraw solą i pieprzem, podsmażaj na oliwie na patelni od strony skóry przez 3-4 min lub do momentu, kiedy nabierze ona złotego koloru. Odwróć i podsmaż chwilę na patelni. Na talerzu ułóż purée, na nim połóż filet. Dodaj chipsy z boczku, listki brukselki. Polej sosem.