Faworki maślane

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 13 dag masła
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do obsypania faworków

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować. Dodawać po trochu mąki, nadal miksując. Jeśli mikser już nie da rady miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączone, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!