Eton Mess

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 60 dag truskawek
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki syropu truskawkowego
  • 1/2 l kremówki 36%
  • kilka dużych bez i małych bezików

Etapy przygotowania

Oczyszczone truskawki kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem, zalewamy syropem, przemieszujemy i odstawiamy, aż puszczą sok. Zimną kremówkę ubijamy, ale nie na sztywno. Większe bezy z grubsza kruszymy, mieszamy ze śmietaną i 3/4 truskawek, nakładamy do schłodzonych pucharków. Na wierzch kładziemy resztę truskawek, dekorujemy małymi bezikami. Deser można zamrozić.

Ten klasyczny brytyjski deser powstał ponoć w wyniku niefortunnego wypadku: jedna wersja mówi o kucharzu, który upuścił Pawłową i żeby nie marnować pysznych składników, zebrał wszystko do pucharków, druga o labradorze, który podczas pikniku usiadł na koszu, w którym była Pawłowa...

Eton Mess można zrobić także z innymi owocami – polecamy zwłaszcza maliny i granaty, dołożyć do niego lody, polać owocową polewą itd