Dyniowe pierogi leniwe, posypane prażonymi orzechami i brązowym cukrem

Składniki:

  • 150 g twarogu  Jakość z Natury Carrefour,
  • 150 g purée z dyni,
  • jajko BIO Carrefour,
  • 80 g mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki masłaJakość z Natury Carrefour,
  • garść orzechów włoskich Carrefour,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Carrefour,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour.


Dynię kroimy na duże kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C  na 15 min. Następnie blendujemy miąższ na gładkie purée.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Dyniowe purée mieszamy z jajkiem i twarogiem, potem dodajemy mąkę oraz sól i delikatnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki. Z masy formujemy wałek o grubości ok. 2-3 cm. Posypujemy go mąką i tniemy na ukośne kluseczki o szerokości 3-4 cm. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę. Następnie wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na talerz.
Orzechy podprażamy na patelni z łyżką miodu.
Kluski polewamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym cukrem, podprażonymi orzechami włoskimi oraz cynamonem.

Czas przygotowania: 40 min

Kluseczki odcedzisz z wody łyżką Fackelmann: Sprawdź naszą ofertę!