Dorsz Skrei zapiekany w cieście francuskim z sałatką cytrusową

Składniki:

  • dorsz Skrei,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • około 300 g świeżego szpinaku,
  • 2 pomarańcze,
  • 1 grejpfrut,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki octu balsamicznego Terre d'Italia,
  • około 100 g sera pleśniowego typu blue,
  • 1 żółtko jajka BIO Carrefour,
  • 2 łyżki mleka migdałowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła Jakość z Natury Carrefour,
  • sól, pieprz.

 

Dorsza filetujemy i dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek, podsmażamy 1 minutę. Następnie na patelnię dodajemy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem i podsmażamy około 5-7 minut. Zdejmujemy go z patelni i wykładamy na ciasto francuskie. Układamy na nim kawałki dorsza, zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem migdałowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę cytrusową. Pomarańcze i grejpfrut obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki usuwając z nich bielmo. Dodajemy do nich rukolę, pokruszony ser pleśniowy i wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz, skrapiamy octem balsamicznym. Obok kładziemy upieczonego dorsza w cieście francuskim.

Przygotuj to danie w mini piekarniku BOTTI: Sprawdź naszą ofertę!