Domowe tacos

Składniki:

  • około 400 g filetu z indyka,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • około ½ szklanki gorącej wody,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 8-10 pomidorków koktajlowych,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • dojrzałe mango,
  • kilka garści rukoli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • sól, pieprz.

 

Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy szczyptę soli, oliwę oraz stopniowo gorącą wodę, zarabiamy ciasto, a następnie wyrabiamy je przez około 4-5 minut. Owijamy w folię i odstawiamy na około 10 minut.

W tym czasie kroimy filet z indyka w kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz paprykami w proszku: słodką i ostrą. Grillujemy na patelni grillowej przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Pomidorki przekrawamy na połówki lub ćwiartki, dodajemy do nich połowę posiekanej kolendry, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Mango obieramy, kroimy w kostkę.

Do jogurtu naturalnego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Ciasto odwijamy z folii, dzielimy je na około 10 części, każdą wałkujemy na cienki placuszek. Na suchej patelni smażymy placki z dwóch stron po około 1 minuty z każdej strony. Tuż po zdjęciu z patelni układamy je na butelce lub szklance w taki sposób, aby odkształciły się w formę „łódeczki”.

Następnie tacos nadziewamy kolejno: rukolą, grillowanym indykiem, sałatką z pomidorków, kawałkami mango, sosem czosnkowym. Na wierzchu kładziemy kilka listków kolendry.

Przygotuj domowe tacos na patelni grillowej Florina: Sprawdź naszą ofertę!