Delikatny sernik nowojorski

Składniki :

Spód: 

  • 70 g roztopionego masła,
  • 140 g pokruszonych herbatników pełnoziarnistych

Masa serowa:

  • 900 g twarogu trzykrotnie mielonego,
  • 250 g cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 duże jajka

Polewa:

  • 220 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tortownicę (ø 26 cm) owinąć od zewnątrz folią aluminiową. Herbatniki połączyć z masłem i wyłożyć na tortownicy. Wstawić na 30 min do lodówki. Składniki na masę serową zmiksować. Wlać do tortownicy. Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia. Wlać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec 30 minut. Pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku. Wyjąć, ostudzić i posmarować polewą ze śmietany (robimy ją, mieszając ze sobą wszystkie składniki). Włożyć do lodówki na 12 godzin. Udekorować wedle uznania.