Crème brûlée

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 60 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • brązowy cukier do karmelizacji



Przygotowanie:

Przetnij nożem wzdłuż laskę wanilii i wyskrob zawartość. W rondelku podgrzej śmietankę wraz z laską wanilii i jej miąższem. Odstaw na 2 min. Wyjmij laskę wanilii. Ubij żółtka z cukrem. Wlej ciepłą śmietankę do miski z ubitymi żółtkami, najpierw wlej połowę, wymieszaj, a potem dodaj resztę i znów zamieszaj. Całość wymieszaj delikatnie, by nie napowietrzać masy.

Na dnie blachy piekarnika połóż mokrą ściereczkę. Ułóż na niej foremki na crème brûlée. Masę przelej przez sito do wysokości 3/4 foremek. Wlej gorącą wodę na blachę (między foremkami) tak, by woda doszła do 1/3 wysokości miseczek. Ściereczka utrzyma je w trakcie pieczenia. Piecz w kąpieli wodnej w 160°C z termoobiegiem przez 30-40 min (w zależności od mocy piekarnika i używanych foremek). Sprawdź, czy masa stężała, dotykając foremki. Jeśli się rusza jak galaretka, to znak, że jest gotowa. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Wstaw foremki do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę.

Przed podaniem posyp brązowym cukrem i karmelizuj za pomocą palnika do crème brûlée.


Porada:

Cukier można skarmelizować, wkładając foremki z crème brûlée na chwilę do rozgrzanego piekarnika z opcją grillowania.