Ciasto winogronowe na sposób włoski

Składniki:
  • 2 jajka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 75 ml mleka, ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 200 g maki pszennej,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny,
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej,
  • 300 g małych białych winogron

Sposób przygotowania:

Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy mąką (nadmiar wysypujemy). W misce ubijamy mikserem jajka na masę. Dodajemy masło, oliwę, mleko i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę z cytryny i pomarańczy.

Łączymy z masą maślaną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do ciasta dodajemy ¾ winogron  i całość zagniatamy. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy w temperaturze 1800C. Po 15 minutach układamy na wierzchu ciasta pozostałe winogrona i pieczemy 40 minut.