Beza pavlova z konfiturą z czarnych wiśni

Składniki:

  • 4 jajka Carrefour BIO,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka octu winnego,
  • 250 g drobnego cukru.

Krem:

  • 100 g sera mascarpone,
  • 100 g śmietany kremówki,
  • łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki konfitury z czarnych wiśni Reflets de France.

Owoce do dekoracji: czereśnie, borówki amerykańskie, maliny, porzeczki.


Do miksera wlewamy białka z jajek i ubijamy je na sztywną pianę. Po chwili dodajemy po łyżce cukru i nadal ubijamy. Czynność powtarzamy, aż cały cukier się wyczerpie, a piana będzie sztywna i lśniącą. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i ubijamy jeszcze 2-3 min. Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm. Wykładamy na niego ubitą pianę i wygładzamy brzegi. Uwaga: ważne, aby beza była na tyle sztywna, aby dało się ją bez problemu formować. Wkładamy do piekarnika na 30 min, po tym czasie zmniejszamy do 100ºC i suszymy bezę ok. 2 i pół godziny.

W międzyczasie ubijamy krem mascarpone wraz ze śmietaną i cukrem na sztywną masę. Do momentu podania przechowujemy ją w lodowce.

Upieczoną i wystudzoną bezę smarujemy kremem mascarpone oraz konfiturą z czarnych wiśni. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami- borówkami amerykańskimi, czereśniami, porzeczkami, malinami itp.

Deser najlepiej przygotować w nowym mini piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!