Babeczki biszkoptowe

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru (100 g),
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (75 g),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
nasączenie: 2/3 szklanki (160 ml): 1/3 szklanki mocnej kawy i 1/3 szklanki likieru kawowego lub amaretto.

Krem mascarpone:
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g mascarpone,
  • oraz: gorzkie kakao do oprószenia.
Przygotowanie:

Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo żółtka. Dodać ekstrakt z wanilii jeśli używamy oraz przesiane mąki pszenną i ziemniaczana (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek mąki. Połowę masy wyłożyć do papilotek zapełniając je do połowy, posypać kakao przez sitko i wyłożyć resztę masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po ostudzeniu nasączyć kawą z likierem, pokryć kremem.

Krem mascarpone:

W małym garnku zagotować 1 szklankę wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą wodą zawiesić miskę z żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do wody). Do żółtek dodać cukier i ubijać mikserem przez około 5 - 8 minut aż cukier się rozpuści, masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 2 -5 minuty. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone (10 sekund). Dodać ubite żółtka i zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę. Krem wyłożyć na babeczki i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu (1-4 godziny) można posypać kakao i podawać.

Smacznego!