Awokado nadziewane komosą ryżową, szparagami, batatami i serem włoskim

Składniki:

  • awokado,
  • 50 g komosy ryżowej,
  • 3-4 szparagi,
  • pół batata,
  • 100 g sera Reflets de France,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Komosę ryżową gotujemy w 120 ml lekko osolonej wody, aż wchłonie cały płyn. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy ok. 3-4 min. Batata kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.

Awokado przepoławiamy na pół i wyciągamy pestkę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ugotowaną komosę przesypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kawałki szparagi, kostki batata oraz pokrojony na kawałki ser. Całość doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Powstałą mieszanką nadziewamy awokado i wkładamy do piekarnika na 12-15 min. Jemy na gorąco lub na zimno.

Nadziewane awokado najlepiej upiec w nowym mini-piekarniku: Sprawdź naszą ofertę!