Amarantusowe podpłomyki z karmelizowanym porem z pieczarkami, rozmarynem, czerwoną kapustą, posypane prażonymi orzechami

Składniki:( 3-4 sztuki)
Podpłomyki:

  • 1/2 szklanki mąki amarantusowej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 75 ml ciepłej wody,
  • łyżka oleju z pestek winogron Carrefour,
  • sól
  • por,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka spadziowego miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • kawałek czerwonej kapusty,
  • garść włoskich orzechów,
  • 2 łyżki spadziowego miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • świeży rozmaryn.


Mąkę przesypujemy do miski. Dolewamy ciepłą wodę oraz olej z pestek winogron. Doprawiamy solą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Następnie formujemy 3-4 kulki i rozwałkowujemy je na niewielkie placki.
Placki smażymy na mocno rozgrzanej patelni do zarumienienia z obu stron lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C ok. 5-8 min.
W międzyczasie na patelnie wlewamy oliwę. Kroimy pora na plasterki i podsmażamy go. Następnie przygotowujemy pieczarki. Je również kroimy na plasterki i podsmażamy aż się zarumienią. Całość polewamy sosem sojowym oraz łyżką miodu. Smażymy jeszcze kilka chwil.
Na osobnej patelni podprażamy orzechy. Gdy zaczną robić się rumiane dodajemy miód.
Na upieczone podpłomyki nakładamy nadzienie z pora i pieczarek. Następnie drobno posiekaną czerwoną kapustę, podprażone orzechy oraz listki świeżego rozmarynu. Całość polewamy odrobiną miodu.
(Możemy wedle uznania dodać odrobinę startego sera.)

Czas przygotowania: 35 min.

Podpłomyki przygotujesz na patelni: Sprawdź naszą ofertę!