Grillowany wiosenny fiszburger z łososia podany z rzodkiewka, sałatą, glazurowana młodą marchewką, sosem jogurtowym oraz chutneyem pomidorowo-kolendrowym

Składniki:

  • 2 bułki pełnoziarniste,
  • 200 g łososia Jakość z Natury Carrefour,
  • 2 rzodkiewki,
  • 2 liście sałaty,
  • pół czerwonej cebuli,
  • łyżka oliwy z oliwek Terre d’Italia,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz,

Sos jogurtowy:

  • 100 g jogurtu greckiego Carrefour,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • łyżeczka posiekanego koperku,
  • łyżeczka posiekanej bazylii,
  • sól, pieprz,

Chutney pomidorowo-kolendrowy:

  • pomidor,
  • cebula dymka,
  • pęczek kolendry,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Terre d’Italia,

Glazurowane marchewki:

  • 4 młode marchewki,
  • łyżka miodu Jakość z Natury Carrefour,
  • łyżka masła Jakość z Natury Carrefour,
  • gałązka rozmarynu,
  • łyżka octu winnego,
  • sól, pieprz.



Łososia myjemy i osuszamy. Wykrawamy dwa okręgi. W miseczce łączymy łyżkę oliwy z oliwek z sokiem z cytryny oraz solą. W marynacie zanurzamy łososia z obu stron i odstawiamy na 30 min do zamarynowania. Rozgrzewamy patelnię grillową. Smażymy na niej łososia po 3-4 min z każdej strony.
Bułki do hamburgerów przekrawamy na pół. Podpiekamy na patelni grillowej.
Pomidora kroimy na małe kawałki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną dymkę oraz kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
Marchewki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 6-7 min. W międzyczasie na grillowej patelni rozpuszczamy masło. Odcedzone i osuszone marchewki układamy na patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy miodem, tak aby całe się nim pokryły. Następnie polewamy łyżką octu winnego oraz świeżym rozmarynem. Czekamy, aż nieco zbrązowieją i kroimy na mniejsze kawałki.
Składniki sosu jogurtowego mieszamy ze sobą. Smarujemy nim podpieczone bułki. Na dolnej połówce układamy liść sałaty, na nim plasterek cebuli, zgrillowany kawałek łososia. Następnie plasterki rzodkiewki oraz kawałki glazurowanej marchewki. Całość podajemy z chutneyem pomidorowo-kolendrowym.

Przygotuj tego burgera na grillu kulistym Activa: Sprawdź naszą ofertę!