Miód nie bez powodu nazywany jest „płynnym złotem”. Miano to zawdzięcza cudownym właściwościom leczniczym i kosmetycznym. Regularne spożywanie tego pszczelego wyrobu wzmacnia odporność organizmu, pozwala uniknąć częstych infekcji, przeziębień, problemów z układami: oddechowym, trawiennym, krwionośnym. Sklepowe półki wręcz uginają się od różnych typów miodów. Czym się różnią i który wybrać? Podpowiadamy!
Rodzajów miodów jest tyle, ile roślin miododajnych, czyli dostarczających pszczołom nektaru. Wybór jest ogromny: od miodów kwiatowych – w których dominuje pyłek jednej rośliny, przez wielokwiatowe, do spadziowych – powstających nie z nektaru, a z substancji wydalanej przez mszyce i czerwce, kolejno zbieranej i przetwarzanej przez pszczoły. Pamiętaj, aby wybierać produkty naturalne – najlepiej z ekologicznych pasiek lokalnych pszczelarzy. Unikaj sztucznych mieszanek, które nie mają nic wspólnego z pszczołami i prawdziwym miodem.
Polacy uwielbiają miód – jako słodzik do herbaty, dodatek do sosów i marynat oraz składnik maseczek do twarzy lub peelingów. Po które odmiany miodów sięgamy najczęściej?
To chyba najbardziej popularna odmiana miodu w naszym kraju ze względu na bogaty skład i wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera duże ilości olejków eterycznych, dzięki czemu działa przeciwbakteryjnie, niszczy drobnoustroje, wspomaga leczenie przeziębień i infekcji nosa oraz gardła. Miód lipowy wykazuje również działanie wykrztuśne – rozrzedza wydzielinę oskrzelową - oraz napotne i przeciwgorączkowe. Regularne spożywanie tego typu miodu pomoże wzmocnić odporność i ograniczy ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia.
Jest chyba najjaśniejszym ze wszystkich miodów. Pozyskuje się go z drzew robinii akacjowej, często nazywanej przez pszczelarzy „białą akacją”. Zawiera bardzo dużo cukrów prostych, dzięki którym zawdzięcza niezwykle słodki smak i zapach. Poprzez zawartość dużej ilości węglowodanów, miód akacjowy wykorzystuje się w sytuacjach przemęczenia i osłabienia. Dobroczynnie działa na układ trawienny – reguluje pracę przewodu pokarmowego i jest stosowany w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit, a nawet choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Dodatkowo wspiera działanie układu moczowego, chroniąc nerki przed powstawaniem kamieni.
To dość ciemny miód o charakterystycznym, lekko cierpkim i piekącym smaku, pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Miód gryczany jest bardzo wartościowy i posiada wiele właściwości leczniczych. Jest nieoceniony w przeciwdziałaniu chorobom serca i układu krążenia, hamuje procesy miażdżycowe. Dzięki zawartości rutyny wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo, pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i pozwala poradzić sobie z bólami brzucha, niestrawnością, wzdęciami i biegunkami, a także problemami z wątrobą. Goi rany, wykazuje działanie bakteriobójcze i antybiotyczne.
To jeden z najdroższych, ale i najzdrowszych miodów. Kolor uzależniony jest od drzewa, z którego pochodzi. Miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje ze spadzi – mszyce i czerwce wysysają z pędów roślin soki, część z nich kolejno wydalając. Słodki i lepka wydzielina wabi pszczoły. Owady zabierają spadź do ula i zamieniają ją w gotowy produkt. Wyróżniamy miód spadziowy z drzew iglastych (świerk, sosna, jodła, modrzew) i liściastych (dąb, klon, wierzba, brzoza). Ten typ „płynnego złota” pomaga w leczeniu stawów i reumatyzmu, a także chorób dróg oddechowych. Działa antybiotycznie, aseptycznie i wykrztuśnie. Jest polecany w zaburzeniach trawienia, biegunkach i zaparciach. Wzmacnia odporność, wspomaga działanie układów immunologicznego i nerwowego. Działa uspokajająco i odprężająco, dzięki czemu pomaga walczyć z bezsennością oraz uczuciem lęku i niepokoju.
Bez względu na to, który rodzaj miodu wybierzesz, możesz mieć pewność, że naturalny produkt zadziała z korzyścią dla twojego zdrowia. Regularnie spożywany będzie stymulował układ odpornościowy i pomoże ci przetrwać okres jesienno-zimowy bez kaszlu i przeziębienia. Miód możesz stosować także w domowych zabiegach pielęgnacyjnych – w połączeniu z cukrem i oliwą idealnie sprawdzi się jako peeling, a nałożony na usta będzie pełnił rolę ochronnej i odżywczej maseczki.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies