Miód jest niezwykle cennym, naturalnym produktem wytwarzanym przez pszczoły i znajdującym zastosowanie w branżach: spożywczej, kosmetycznej i medycznej. Jego właściwości wykorzystywane są od wieków, a popularność tej słodkiej substancji ciągle wzrasta.
Większość miodu stanowią węglowodany, z przewagą glukozy i fruktozy – po zjedzeniu szybko wnikają do krwi, dając duży „zastrzyk” energetyczny. Kolejnym składnikiem tej słodkiej substancji jest woda, a jej ilość zależy od rodzaju produktu. Ważną rolę odgrywają w miodzie kwasy organiczne, aminokwasy oraz witaminy: z grupy B, A, C, D, H, K. Pozostałe składniki to: magnez, potas, wapń, sód, fosfor oraz w mniejszej ilości: żelazo, miedź, mangan, cynk. W miodzie odnajdziemy także enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Składniki miodu występują w zmiennych proporcjach – wszystko zależy od tego, z jaką odmianą pszczelego wyrobu mamy do czynienia.
Miód pszczeli wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Jego regularne spożywanie wpływa na układ krążenia, przyczyniając się do obniżenia złego cholesterolu. Wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, dzięki zawartości acetylocholiny. Naturalny miód pobudza trawienie, wspomaga perystaltykę jelit, dzięki czemu może być wykorzystywany w długotrwałych zaparciach i stanach kurczowych jelit. Dzięki zawartości witaminy C, miód odgrywa ogromną rolę w budowaniu odporności organizmu. Jednocześnie chroni i wspomaga leczenie przeziębień, infekcji, chorób układu oddechowego. Działa bakteriobójczo oraz łagodzi kaszel – wpływa na rozrzedzenie wydzieliny z oskrzeli, wykazując działanie wykrztuśne. Miód wspomaga gojenie się ran, owrzodzeń i oparzeń skóry oraz zmniejsza ryzyko pojawienia się bliznowców. Dodatkowo, wykazuje działanie uspokajające – poprawia nastrój, koi nerwy, pomaga w problemach z bezsennością. Oczywiście należy pamiętać, że ten naturalny pszczeli produkt może jedynie spowolnić procesy chorobotwórcze, ale nie zastąpi odpowiednich leków, zwłaszcza w przypadku poważnych schorzeń.
Borykasz się z suchą, odwodnioną skórą? Wypróbuj kosmetyki z miodem w składzie. Ten pszczeli produkt odżywi, uelastyczni i przede wszystkim skutecznie nawilży. Jednocześnie ochroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, np. zimą, gdy wychodzimy na mróz i wiatr. Naturalny miód to ratunek dla spierzchniętych i często popękanych do krwi ust. Równie dobrze sprawdzi się na przesuszonych piętach, kolanach i łokciach, a także skórkach wokół paznokci. Miód jest źródłem antyoksydantów – wspomaga neutralizację wolnych rodników oraz odbudowę tkanek. Regularne stosowanie kosmetyków z miodem w składzie wygładza skórę, spłyca zmarszczki oraz zmniejsza przebarwienia. Dobroczynne działanie pszczelego miodu widoczne jest również w przypadku użycia go na włosy jako odżywki – głęboko nawilża, wyrównuje strukturę i przywraca im blask. W gabinetach kosmetycznych stosuje się różnorodne zabiegi z wykorzystaniem miodu. Część z nich z powodzeniem możesz spróbować wykonać w domowym zaciszu. Połącz miód z cukrem i oliwą, a otrzymasz świetny i naturalny peeling. Jeśli zależy Ci na silnym nawilżeniu, stwórz maskę do twarzy – do miodu dodaj odrobinę oliwy i mleka i poczuj jak twoja skóra staje się odżywiona, gładka i sprężysta.
Miód, dzięki swojemu bogatemu składowi, można określić jako zdrowy zamiennik zwykłego, białego cukru stołowego. Warto jednak pamiętać, że jest słodszy i bardziej kaloryczny – powinni na niego uważać zwłaszcza cukrzycy oraz osoby będące na różnego rodzaju dietach. Jednocześnie należy mieć świadomość, jak ważny jest wybór odpowiedniego i prawdziwego miodu. Wybieraj polskie miody u lokalnych pszczelarzy. Dzięki temu nie tylko dostarczysz swojemu organizmowi cennych składników odżywczych, a jednocześnie wesprzesz regionalnych producentów i rodzimą gospodarkę.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2024Dodatkowe listingiUstawienia cookies