Wege dieta. Co nie może się w niej pojawić, a czego nie może zabraknąć

Co to znaczy wege? Istnieje wiele odmian wegetarianizmu, których cechą wspólną jest wykluczenie z diety mięsa oraz produktów odzwierzęcych pochodzących z uboju. Odmiany wegetarianizmu różnią się od siebie stopniem eliminacji innych produktów. Czym więc jest dieta wege i jak się w tym wszystkim odnaleźć? Podpowiadamy!Wege dieta. Co nie może się w niej pojawić, a czego nie może zabraknąć
 

Odmiany wegetarianizmu

Popularność diety wegetariańskiej wciąż rośnie. Zwolennicy diety wege mają już też swoje święto – Dzień Wegetarian. Z tego powodu powstały różne jej odmiany, np.:

  • laktoowowegetarianizm – to najbardziej znany rodzaj wegetarianizmu, polegający na niespożywaniu potraw mięsnych, ale dopuszczający nabiał i miód,
  • laktowegetarianizm – wyklucza spożywanie mięsa i jaj, dopuszcza mleko i jego przetwory,
  • weganizm – to radykalna odmiana, w której nie spożywa się mięsa ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego,
  • owowegetarianizm – z produktów odzwierzęcych dopuszcza jedynie umieszczanie w jadłospisie jaj,
  • frutarianizm – opiera się jedynie na owocach, które same spadną z drzew lub krzewów oraz na warzywach, będących z botanicznego punktu widzenia owocami roślin (np. pomidory),
  • witarianizm wegetariański i wegański – polega na jedzeniu produktów niepoddanych obróbce termicznej, jego podstawową zasadą jest niepodgrzewanie jedzenia powyżej 42 stopni Celsjusza. Witarianizm wegetariański nie wyklucza spożywania mleka i przetworów mlecznych ani jaj, jednakże jedzenie ich na surowo jest dość ryzykowne i może prowadzić do salmonelli. Natomiast witarianizm wegański oczywiście rezygnuje ze wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego.

Duże kontrowersje wzbudzają tzw. „diety pół-wegetariańskie” – według nich można czasami pozwolić sobie na spożycie ryb czy drobiu. Specjaliści do spraw żywienia kwestionują jednak zaliczanie takiego modelu żywienia do wegetarianizmu i argumentują, że mięso się spożywa lub całkowicie się je eliminuje. Rzadkie jedzenie potraw mięsnych nie oznacza, że jest się wegetarianinem, ani nawet „pół-wegetarianinem”.

Top produkty w diecie wege

Wegetarianie, weganie i wszystkie osoby eliminujące z diety mięso powinny przede wszystkim odżywiać się zdrowo. W ich codziennym menu nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych: makaronu, ryżu, mąki, pieczywa z dodatkiem pestek. Artykuły te są skarbnicą błonnika pokarmowego, żelaza i białka – tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jakie inne produkty są ważne w diecie wege?

Warzywa i owoce

Co jest najważniejsze w diecie wege? Podstawą diety wege są warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin i minerałów. Należy zjadać ich 4-5 porcji dziennie, przy czym warzyw powinno być więcej. Warto spożywać jak najwięcej zielono listnych warzyw: kapusty, brukselki, brokułów, szpinaku, pietruszki, jarmużu, które zawierają żelazo, na którego niedobór narażone są osoby niejedzące mięsa. Wzmacniają one układ odpornościowy i oczyszczają organizm z toksyn.

Jeśli chodzi o warzywa, najlepiej wybierać te sezonowe, które można zjeść na surowo. Obróbka termiczna może pozbawiać owoce drogocennych właściwości, dlatego ważne jest, aby warzywa i owoce gotować jak najkrócej i w skórce.

Rośliny strączkowe

W diecie wege bardzo ważne jest spożywanie nasion roślin strączkowych – bobu, soi, ciecierzycy, grochu, soczewicy, fasoli. Zawierają one dużo białka, witamin z grupy B i błonnika. Jednocześnie wege jadłospis powinien zawierać orzechy i ziarna, będące źródłem cynku, magnezu, fosforu, wapna i miedzi. Wartościowym produktem jest także siemię lniane, które łagodzi różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Tofu

Kolejnym produktem, po który warto sięgać na diecie wege jest tofu. Można powiedzieć, że to roślinny zamiennik mięsa – dostarcza dużo białka, ale i wapnia, natomiast jest wolny od cholesterolu.

Przed przejściem na dietę wege – wizyta u specjalisty

Dietetycy twierdzą, że diety wege mogą być zdrowe i bezpieczne dla organizmu pod warunkiem, że będą dobrze zaplanowane. Jeśli nie jesteś specjalistą w temacie żywienia, skonsultuj się z ekspertem w tej dziedzinie, nawet w przypadku braku jakichkolwiek dolegliwości zdrowotnych. Dieta wege musi być wybrana świadomie, a nie z powodu mody czy pod wpływem znajomych.

Eliminacja mięsa może, ale nie musi, prowadzić do niedoborów składników odżywczych, dlatego tak ważne jest rozpisanie odpowiedniego jadłospisu przez dietetyka i bycie pod jego opieką. Należy pamiętać, że w niektórych wypadkach niezbędne jest wprowadzenie odpowiedniej suplementacji. Co to znaczy? Dieta wege grozi w szczególności niedoborem witaminy B12, która odgrywa wielką rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i zapewnia równowagę psychiczną.

Być wege – co to oznacza? Podsumowanie

Co to jest wege? Wegetarianizm, weganizm to często styl życia, poparty konkretną filozofią. Dąży on do zminimalizowania uczestnictwa w jakiejkolwiek formie eksploatacji zwierząt. Sprowadza się to, oprócz diety, do stosowania jedynie kosmetyków naturalnych (oczywiście nietestowanych na zwierzętach), rezygnacji z noszenia ubrań ze skóry, wełny, futra i jedwabiu, a także nieuczęszczania do zoo czy cyrków. Co znaczy wege? To po prostu szacunek do wszystkich zwierząt – żywych istot, bezbronnych i niewinnych.
Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu