Popularność diety wegetariańskiej wciąż rośnie. Zwolennicy diety wege mają już też swoje święto – Dzień Wegetarian. Z tego powodu powstały różne jej odmiany, np.:
Duże kontrowersje wzbudzają tzw. „diety pół-wegetariańskie” – według nich można czasami pozwolić sobie na spożycie ryb czy drobiu. Specjaliści do spraw żywienia kwestionują jednak zaliczanie takiego modelu żywienia do wegetarianizmu i argumentują, że mięso się spożywa lub całkowicie się je eliminuje. Rzadkie jedzenie potraw mięsnych nie oznacza, że jest się wegetarianinem, ani nawet „pół-wegetarianinem”.
Wegetarianie, weganie i wszystkie osoby eliminujące z diety mięso powinny przede wszystkim odżywiać się zdrowo. W ich codziennym menu nie powinno zabraknąć produktów pełnoziarnistych: makaronu, ryżu, mąki, pieczywa z dodatkiem pestek. Artykuły te są skarbnicą błonnika pokarmowego, żelaza i białka – tak ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych. Jakie inne produkty są ważne w diecie wege?
Co jest najważniejsze w diecie wege? Podstawą diety wege są warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin i minerałów. Należy zjadać ich 4-5 porcji dziennie, przy czym warzyw powinno być więcej. Warto spożywać jak najwięcej zielono listnych warzyw: kapusty, brukselki, brokułów, szpinaku, pietruszki, jarmużu, które zawierają żelazo, na którego niedobór narażone są osoby niejedzące mięsa. Wzmacniają one układ odpornościowy i oczyszczają organizm z toksyn.
Jeśli chodzi o warzywa, najlepiej wybierać te sezonowe, które można zjeść na surowo. Obróbka termiczna może pozbawiać owoce drogocennych właściwości, dlatego ważne jest, aby warzywa i owoce gotować jak najkrócej i w skórce.
W diecie wege bardzo ważne jest spożywanie nasion roślin strączkowych – bobu, soi, ciecierzycy, grochu, soczewicy, fasoli. Zawierają one dużo białka, witamin z grupy B i błonnika. Jednocześnie wege jadłospis powinien zawierać orzechy i ziarna, będące źródłem cynku, magnezu, fosforu, wapna i miedzi. Wartościowym produktem jest także siemię lniane, które łagodzi różne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Kolejnym produktem, po który warto sięgać na diecie wege jest tofu. Można powiedzieć, że to roślinny zamiennik mięsa – dostarcza dużo białka, ale i wapnia, natomiast jest wolny od cholesterolu.
Dietetycy twierdzą, że diety wege mogą być zdrowe i bezpieczne dla organizmu pod warunkiem, że będą dobrze zaplanowane. Jeśli nie jesteś specjalistą w temacie żywienia, skonsultuj się z ekspertem w tej dziedzinie, nawet w przypadku braku jakichkolwiek dolegliwości zdrowotnych. Dieta wege musi być wybrana świadomie, a nie z powodu mody czy pod wpływem znajomych.
Eliminacja mięsa może, ale nie musi, prowadzić do niedoborów składników odżywczych, dlatego tak ważne jest rozpisanie odpowiedniego jadłospisu przez dietetyka i bycie pod jego opieką. Należy pamiętać, że w niektórych wypadkach niezbędne jest wprowadzenie odpowiedniej suplementacji. Co to znaczy? Dieta wege grozi w szczególności niedoborem witaminy B12, która odgrywa wielką rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i zapewnia równowagę psychiczną.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies