Kluczem do zdrowej cery jest nie tylko jej odpowiednia pielęgnacja, ale przede wszystkim zdrowa, zbilansowana dieta. Produkty, które spożywamy mają wpływ na stan i kondycję skóry. Nieodpowiednie odżywianie i jadłospis oparty na słabej jakości produktach mogą prowadzić do różnorodnych problemów skórnych, których trudno będzie nam się pozbyć. Jak mówi fragment przysięgi Hipokratesa: „lepiej zapobiegać, niż leczyć” – sprawdź więc, co jeść, aby móc cieszyć się piękną i nieskazitelną cerą.
Sposób odżywiania a choroby cywilizacyjne
Choroby cywilizacyjne powstają na skutek niezdrowego stylu życia, nieprawidłowej diety, małej aktywności fizycznej, stosowania używek. Nazywane są również chorobami XXI wieku i możemy zaliczyć do nich m.in.: cukrzycę typu II, miażdżycę, niektóre nowotwory (np. jelita grubego, wątroby), choroby układu krążenia.
Choroby cywilizacyjne wiąże się bezpośrednio ze spożywaniem produktów wysoko przetworzonych, zawierających dużo konserwantów, sztucznych barwników i innych substancji chemicznych – szkodliwych dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Dostarczanie organizmowi dużych ilości chemii wpływa negatywnie również na samą skórę. Codzienne jedzenie fast-foodów, chipsów, gazowanych i słodkich napojów z pewnością nie sprawi, że twoja cera będzie promienna i pełna blasku, a raczej poszarzała i nieświeża.
Jakie produkty lubi twoja cera?
Przede wszystkim zadbaj, aby twoja dieta zawierała jak najmniej żywności przetworzonej. Okazjonalnie możesz zjeść gotową pizzę czy hot-doga, ale staraj się zastępować tego typu dania posiłkami zdrowymi, bogatymi w składniki odżywcze. Produkty, których używasz, powinny być jak najlepszej jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych dostawców i hodowców. Twój dzienny jadłospis powinien zawierać dużo różnokolorowych warzyw i owoców – są źródłem antyoksydantów (m.in. witamin A, C, E, flawonoidów, beta-karotenu), które zwalczają wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się organizmu i samej skóry
[1]. Każdą barwę warzyw i owoców charakteryzują inne właściwości, dlatego ważne jest, aby te naturalne produkty na twoim talerzu były urozmaicone pod względem koloru.
Twoja dieta powinna również obfitować w produkty pełnoziarniste, dobrej jakości mięso i
tłuste ryby. Pamiętaj, że są to uniwersalne zalecenia i dzienne menu należy modyfikować zgodnie z potrzebami własnego organizmu.
Mając na względzie dobro swojej skóry, przy komponowaniu diety zwróć uwagę, aby zawrzeć w niej produkty zawierające:
- witaminę A – występuje w jajach, niektórych rybach, słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, szpinaku, burakach, morelach, dyni; witamina A odpowiada za stan nawilżenia skóry i jej koloryt, a jej niedobory mogą prowadzić do suchości i rogowacenia skóry oraz jej wiotkości,
- witaminę C – jest obecna przede wszystkim w warzywach i owocach, m.in.: malinach, truskawkach, cytrusach, borówkach, porzeczkach, żurawinie, pomidorach, kalafiorze, kapuście, brokułach; witamina C posiada właściwości odmładzające, wspomaga produkcję kolagenu, odpowiadającego za elastyczność i jędrność skóry, a także pomaga w rozjaśnianiu cery, niwelowaniu przebarwień i ujednolicaniu kolorytu,
- witaminę D – występuje przede wszystkim w rybach takich jak: węgorz, śledź, pstrąg, łosoś, makrela, ale także w żółtkach jaja kurzego i w mniejszej ilości w nabiale (mleku krowim, serze żółtym); dzięki prawidłowemu stężeniu witaminy D skóra jest mniej podatna na przesuszenie, dodatkowo hamuje rozwój reakcji alergicznych i w niektórych przypadkach może pomagać w walce z trądzikiem,
- witaminę E – dobrymi źródłami tej witaminy są m.in.: orzechy, migdały, kasze (zwłaszcza gryczana i jęczmienna), zboża, oleje roślinne, tłuste ryby, soja, awokado, szpinak, brukselka, zielony groszek, jarmuż; witamina E pomaga w utrzymaniu jędrnej i elastycznej skóry, niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników i zapobiega powstawaniu zmarszczek.
[1] https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-jesc--by-miec-zdrowa-cere-
O czym jeszcze należy pamiętać?
Oczywiście jest o wiele więcej składników odżywczych, minerałów, o które należy zatroszczyć się w swojej diecie -
dbanie o niektóre witaminy zimą jest szczególnie istotne. Najważniejsze, aby produkty używane były zdrowe i urozmaicone.
Zwracaj uwagę, aby spożywane przez Ciebie posiłki nie zawierały zbyt dużej ilości soli. Aby nadać smaku daniu, postaraj się używać innych ziół i przypraw, których przecież jest mnóstwo. Lekarze i dietetycy przekonują, aby ograniczyć spożywanie soli, ponieważ negatywnie działa m.in. na układ pokarmowy, nerki i sprzyja otyłości.
Unikaj także dużych ilości białego cukru – zastąp go brązowym, naturalnym miodem lub syropem klonowym.
Ogranicz spożywanie alkoholu i jeśli palisz – odstaw papierosy. Stosowanie używek, oprócz innych negatywnych konsekwencji dla zdrowia, wpływa na szybsze starzenie się skóry, staje się ona szara i zmęczona.