Zdrowa cera. Co jeść, żeby się nią cieszyć?

Kluczem do zdrowej cery jest nie tylko jej odpowiednia pielęgnacja, ale przede wszystkim zdrowa, zbilansowana dieta. Produkty, które spożywamy mają wpływ na stan i kondycję skóry. Nieodpowiednie odżywianie i jadłospis oparty na słabej jakości produktach mogą prowadzić do różnorodnych problemów skórnych, których trudno będzie nam się pozbyć. Jak mówi fragment przysięgi Hipokratesa: „lepiej zapobiegać, niż leczyć” – sprawdź więc, co jeść, aby móc cieszyć się piękną i nieskazitelną cerą. 

Sposób odżywiania a choroby cywilizacyjne

Choroby cywilizacyjne powstają na skutek niezdrowego stylu życia, nieprawidłowej diety, małej aktywności fizycznej, stosowania używek. Nazywane są również chorobami XXI wieku i możemy zaliczyć do nich m.in.: cukrzycę typu II, miażdżycę, niektóre nowotwory (np. jelita grubego, wątroby), choroby układu krążenia.
Choroby cywilizacyjne wiąże się bezpośrednio ze spożywaniem produktów wysoko przetworzonych, zawierających dużo konserwantów, sztucznych barwników i innych substancji chemicznych – szkodliwych dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Dostarczanie organizmowi dużych ilości chemii wpływa negatywnie również na samą skórę. Codzienne jedzenie fast-foodów, chipsów, gazowanych i słodkich napojów z pewnością nie sprawi, że twoja cera będzie promienna i pełna blasku, a raczej poszarzała i nieświeża.

Jakie produkty lubi twoja cera?

Przede wszystkim zadbaj, aby twoja dieta zawierała jak najmniej żywności przetworzonej. Okazjonalnie możesz zjeść gotową pizzę czy hot-doga, ale staraj się zastępować tego typu dania posiłkami zdrowymi, bogatymi w składniki odżywcze. Produkty, których używasz, powinny być jak najlepszej jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych dostawców i hodowców. Twój dzienny jadłospis powinien zawierać dużo różnokolorowych warzyw i owoców – są źródłem antyoksydantów (m.in. witamin A, C, E, flawonoidów, beta-karotenu), które zwalczają wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się organizmu i samej skóry[1]. Każdą barwę warzyw i owoców charakteryzują inne właściwości, dlatego ważne jest, aby te naturalne produkty na twoim talerzu były urozmaicone pod względem koloru.
Twoja dieta powinna również obfitować w produkty pełnoziarniste, dobrej jakości mięso i tłuste ryby. Pamiętaj, że są to uniwersalne zalecenia i dzienne menu należy modyfikować zgodnie z potrzebami własnego organizmu.
Mając na względzie dobro swojej skóry, przy komponowaniu diety zwróć uwagę, aby zawrzeć w niej produkty zawierające:
  • witaminę A – występuje w jajach, niektórych rybach, słodkich ziemniakach, marchwi, jarmużu, szpinaku, burakach, morelach, dyni; witamina A odpowiada za stan nawilżenia skóry i jej koloryt, a jej niedobory mogą prowadzić do suchości i rogowacenia skóry oraz jej wiotkości,
  • witaminę C – jest obecna przede wszystkim w warzywach i owocach, m.in.: malinach, truskawkach, cytrusach, borówkach, porzeczkach, żurawinie, pomidorach, kalafiorze, kapuście, brokułach; witamina C posiada właściwości odmładzające, wspomaga produkcję kolagenu, odpowiadającego za elastyczność i jędrność skóry, a także pomaga w rozjaśnianiu cery, niwelowaniu przebarwień i ujednolicaniu kolorytu,
  • witaminę D – występuje przede wszystkim w rybach takich jak: węgorz, śledź, pstrąg, łosoś, makrela, ale także w żółtkach jaja kurzego  i  w mniejszej ilości w nabiale (mleku krowim, serze żółtym); dzięki prawidłowemu stężeniu witaminy D skóra jest mniej podatna na przesuszenie, dodatkowo hamuje rozwój reakcji alergicznych i w niektórych przypadkach może pomagać w walce z trądzikiem,
  • witaminę E – dobrymi źródłami tej witaminy są m.in.: orzechy, migdały, kasze (zwłaszcza gryczana i jęczmienna), zboża, oleje roślinne, tłuste ryby, soja, awokado, szpinak, brukselka, zielony groszek, jarmuż; witamina E pomaga w utrzymaniu jędrnej i elastycznej skóry, niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników i zapobiega powstawaniu zmarszczek.

[1] https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-jesc--by-miec-zdrowa-cere-

O czym jeszcze należy pamiętać?

Oczywiście jest o wiele więcej składników odżywczych, minerałów, o które należy zatroszczyć się w swojej diecie. Najważniejsze, aby produkty używane były zdrowe i urozmaicone.
Zwracaj uwagę, aby spożywane przez Ciebie posiłki nie zawierały zbyt dużej ilości soli. Aby nadać smaku daniu, postaraj się używać innych ziół i przypraw, których przecież jest mnóstwo. Lekarze i dietetycy przekonują, aby ograniczyć spożywanie soli, ponieważ negatywnie działa m.in. na układ pokarmowy, nerki i sprzyja otyłości.
Unikaj także dużych ilości białego cukru – zastąp go brązowym, naturalnym miodem lub syropem klonowym.
Ogranicz spożywanie alkoholu i jeśli palisz – odstaw papierosy. Stosowanie używek, oprócz innych negatywnych konsekwencji dla zdrowia, wpływa na szybsze starzenie się skóry, staje się ona szara i zmęczona.