Pizza w wydaniu wege

Pizza ma wielu zwolenników, także wśród osób preferujących dietę roślinną. Weganie nie spożywają mięsa oraz wszelkich produktów odzwierzęcych, takich jak: jaja, mleko i artykuły mleczne, a także miód czy żelatyna. Zastanawiasz się, jak przygotować wegańską pizzę? Zobacz, czym zastąpić tradycyjne składniki, by otrzymać nową wersję najpopularniejszego włoskiego dania i zachwyć wszystkich pizzą z diety wege - to idealny sposób na świętowanie Dnia Pizzy, ale tez bez specjalnej okazji!Wege pizza

Idealne ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę z reguły jest wegańskie, ponieważ do jego przygotowania nie wykorzystuje się składników odzwierzęcych. Jak zrobić ciasto na pizzę? Produkty, których będziesz potrzebować to:

  • mąka,
  • drożdże,
  • ciepła woda,
  • sól,
  • przyprawy, np. zioła prowansalskie.

Warto dodać również wysokiej jakości oliwę z oliwek, będącą źródłem zdrowych tłuszczów i nadającą potrawie wyrazistszego smaku.

Po wymieszaniu składników i dokładnym wyrobieniu ciasta należy przełożyć je do miski, zakryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Weganie – ale i osoby jedzące mięso – często decydują się również na pizzę na spodach warzywnych, sporządzonych np. z kalafiorów, batatów czy marchewek. Zobacz, jak przygotować pizzę na spodzie z brokuła!

Aromatyczny sos wegański

Ważnym składnikiem pizzy jest sos. Na klasycznym neapolitańskim placku można odnaleźć przede wszystkim tradycyjną pomidorową wersję. Jednak w różnych regionach świata istnieje możliwość skosztowania rozmaitych sosów, np. czosnkowego, śmietanowego, barbecue czy pesto. Wiele z nich występuje w wersjach wegańskich, np. w sosie czosnkowym zwykły jogurt naturalny zostaje zastąpiony naturalnym jogurtem roślinnym (np. sojowym), a w pesto parmezan ustępuje miejsca płatkom drożdżowym.

Wege dodatki do pizzy

Zwolennicy klasycznych smaków najczęściej wybierają najprostszą wersję pizzy, czyli margharitę. Elementami tradycyjnej kompozycji są: ciasto, sos pomidorowy, mozarella i bazylia. Wiele osób stawia jednak na różnorodne wariacje pizzy, niezrozumiałe dla Włochów. W pizzeriach na świecie odnajdziesz zarówno placki z samym serem, jak i z pepperoni, z szynką i ananasem (tzw. pizza hawajska), z wiejską kiełbasą czy owocami morza. Możesz także spotkać się z bardziej nieoczywistymi składnikami pizz, takimi jak jajka sadzone, babka ziemniaczana, masło orzechowe, czekolada czy słodkie pianki. Dodatkiem do pizzy może więc być właściwie wszystko, co smakuje i nadaje się do spożycia.

Jakich składników warto użyć w przypadku pizzy wegańskiej? Mozzarellę z łatwością zastąpisz wegańskim serem do pizzy z nerkowców i płatków drożdżowych. Możesz również sięgnąć po „majonez” bez jajek lub różne substytuty mięsa, takie jak roślinne pepperoni czy „mięso” mielone z grochu. Jakie jeszcze składniki mogą znaleźć się na wegańskiej pizzy? Oczywiście odpowiednio przyrządzone i przyprawione tofu (samo w sobie jest dość mdłe), a także różnorodne warzywa i owoce. Jak widać, zamiana składników pizzy na wegańskie nie jest tak skomplikowana, jak mogłoby się wydawać. Co ciekawe, po pizzę w wydaniu wege sięgają coraz częściej także osoby jedzące na co dzień mięso. To niezbity dowód na to, że wegańskie placki są pyszne – a na dodatek zdrowe!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu