Światowy Dzień Pizzy: dlaczego włoski placek podbił nasze serca?

Chrupiące ciasto, ciągnący się ser, aromatyczny sos pomidorowy… Mowa oczywiście o pizzy, jednym z najpopularniejszych dań na całym świecie. Zajadają się nią wszyscy, bez względu na wiek, płeć czy narodowość. Dziś pizza występuje w wielu odmianach – możemy spotkać różne rodzaje spodów, sosów i dodatków, co nie zawsze spotyka się z aprobatą entuzjastów klasycznej wersji włoskiego placka. Poznaj historię pizzy, dowiedz się, dzięki komu trafiła do Polski oraz kiedy obchodzimy Światowy Dzień Pizzy.Światowy Dzień Pizzy: dlaczego włoski placek podbił nasze serca?

Skąd wziął się pomysł na włoski placek? Historia pizzy

Pizza kojarzona jest przede wszystkim z Włochami. Należy jednak mieć świadomość, że jej początki związane są ze starożytną Grecją i popularnymi plackami z wody, mąki i drożdży o nazwie „plankuntos” lub „plangutos”, polanymi oliwą oraz posypanymi świeżymi ziołami z domowego zielnika.  Robiły furorę wśród Rzymian, którzy po podbiciu Grecji chętnie raczyli się greckimi potrawami. W końcu przenieśli sztukę pieczenia placków na swoje terytorium.

Ziołowe placki wypiekano również w antycznym Egipcie – na cześć faraona. Pełniły tam wówczas również funkcję płatniczą.

Słowo „pizza” (a właściwie „piza”) po raz pierwszy pojawiło się we Włoszech w X wieku i pochodziło najprawdopodobniej od słowa „picea”, którym Rzymianie określali po prostu chleb z pieca. Pizzę we współczesnej formie, z bazą w postaci sosu pomidorowego, również zawdzięczamy Włochom. W XVII wieku do kraju sprowadzono pomidory, które urozmaiciły włoskie potrawy. W 1889 r. ceniony włoski kucharz Raffaele Esposito wykorzystał je podczas przygotowywania pizzy dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i jej męża, którzy przyjechali do Neapolu spróbować regionalnego specjału, popularnego wśród ich poddanych. Jeden z placków – ozdobiony dodatkami w narodowych barwach: pomidorami, mozarellą i bazylią – szczególnie przypadł do gustu władczyni. Na cześć tego wydarzenia owa pizza zyskała nazwę margharita – od imienia wyjątkowego gościa. Ta wersja włoskiego placka do dziś zachwyca prostotą i jest ceniona wśród wielbicieli włoskich smaków. Margharita bywa także bazą do tworzenia „bogatszych” wariacji popularnej na całym świecie potrawy.

Jak smakuje pizza w różnych częściach świata?

Na początku XX wieku wielu Włochów wyemigrowało do Stanów Zjednoczonych, gdzie zaczęli rozsławiać pyszne aromatyczne placki. Z czasem tradycyjne receptury ewoluowały i zaczęły pojawiać się pizze z różnymi dodatkami, np. z bekonem, kurczakiem czy pieczarkami. Jednocześnie Amerykanie zaczęli eksperymentować także z samym przepisem na ciasto. Ich placki były (i są nadal) o wiele grubsze niż włoskie

 Do Polski pizza trafiła dzięki królowej Bonie, miłośniczce włoskich smaków. Dzisiaj na całym świecie możemy wybierać wśród różnych wariantów tego najsłynniejszego drożdżowego placka.

Kiedy jest Światowy Dzień Pizzy?

Sztuka przyrządzania pizzy neapolitańskiej – obejmująca specjalną recepturę, konkretny sposób wypiekania w odpowiednim piecu i podrzucanie ciasta – w 2017 roku zyskała status niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Był to wielki dzień dla włoskich mistrzów kuchni, którzy wyszli na ulice Neapolu i przygotowywali swoje specjały, racząc nimi przechodniów. W celu upamiętnienie tego wydarzenia ustanowiono Światowy Dzień Pizzy, który obchodzimy 9 lutego.

Świętuj Dzień Pizzy 2023

Świętowanie Międzynarodowego Dnia Pizzy to świetna okazja do spotkania się z przyjaciółmi i konsumowania pizzy w ulubionych wersjach. Niestety, w 2023 roku obchody tego święta będą bardzo ograniczone ze względu na pandemię koronawirusa. W wielu krajach lokale gastronomiczne pozostają zamknięte i wydają potrawy jedynie na wynos. Dodatkowo zaleca się zachowanie dystansu społecznego i ograniczenie dużych spotkań, aby zapobiec transmisji wirusa.

Nie musisz rezygnować z pysznej pizzy – zamów ją z ulubionej pizzerii i wesprzyj lokalny biznes lub wykonaj potrawę samodzielnie w domu! To nie takie trudne, jak myślisz! Sprawdź nasze ciekawe przepisy, np. na wyborną pizzę gryczano-kukurydzianą z burakiem, kozim serem i orzechami włoskimi czy bezglutenowy placek gryczany z szynką parmeńską i bazylią. A może masz ochotę na lekką pizzę na spodzie z brokuła?

Własnoręczne przygotowanie potrawy z pewnością przyniesie ci wiele satysfakcji, a piękny aromat zwabi do kuchni wszystkich domowników. Usiądźcie razem do stołu i świętujcie Światowy Dzień Pizzy 2023!

Zamów swoje ulibione składniki i przygotuj pyszną pizzę

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Elektronika
Dom i ogród
Wyposażenie domu