Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny, aby był aromatyczny? To tradycyjny polski napój, przygotowywany i podawany na stół podczas wieczerzy wigilijnej. Jego absolutnie unikalny smak wynika z zestawienia wielu różnorodnych owoców oraz intensywnych przypraw pochodzących z różnych krańców świata. Co dodać do napoju oprócz śliwek? Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Sprawdzamy!
Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oprócz obowiązkowego barszczu i karpia rodzinne święta nie mogą się obyć bez kompotu z suszu. Ten wpisany w tradycyjną kuchnię polską przepis jest znany od setek lat i opiera się na suszonych owocach oraz takich charakterystycznych przyprawach jak imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki oraz starte skórki z cytryny lub pomarańczy. Jak smakuje taki kompot? W zależności od rodzaju użytych owoców jest słodko-kwaskowaty i z subtelną dymną nutą, którą dają wędzone śliwki węgierki. Jedni zachwycają się tym charakterystycznym smakiem, inni nie specjalnie przepadają za wigilijnym specjałem, jednak trzeba przyznać, że nasze babcie dobrze wiedziały co robią, bowiem taki kompot zawiera dużo błonnika, peptydów i witamin wspomagających trawienie świątecznych potraw.
Tradycyjny kompot z suszu jest aż gęsty od wyciągu z różnych owoców pomieszanych ze sobą w odpowiednich proporcjach. Dodaje się tutaj zarówno suszone, jak i wędzone składniki, dzięki którym napój nabiera niepowtarzalnego smaku oraz apetycznego aromatu. Jeśli chcesz przygotować na wieczerzę wigilijną tradycyjny kompot do popijania licznych potraw, ususz mieszankę następujących owoców:
Wiedząc już, jakie owoce na komput z suszu najczęściej trafiają do garnka, koniecznie pamiętajcie o przyprawach, dodających nieco pikanterii i łączących ze sobą smaki wszystkich składników w jedną, spójną całość. Do gotujących się składników najlepiej dodać aromatyczną laskę cynamonu, kilka niewielkich goździków i gwiazdkę anyżu (opcjonalnie), a gotowy wywar dosłodzić miodem.
Które owoce przygotować na Wigilię? Jakie śliwki na kompot wigilijny będą lepsze – suszone czy podwędzane? Znając odpowiedzi na te pytania, śmiało można przystąpić do zebrania i przygotowania jabłek, gruszek czy moreli. Umyte, osuszone oraz pozbawione pestek lub gniazd nasiennych powinny zostać pokrojone na mniejsze części, co znacznie przyśpieszy proces wysychania. Jak suszyć owoce? Jest na to kilka sposobów:
Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Takie pytanie warto sobie zadać już na jesieni, bo wtedy wybór dojrzałych, słodkich i uprawianych na miejscu owoców jest największy. Dobrze wysuszone owoce najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym opakowaniu i przełożyć do suchego, zacienionego miejsca, co ochroni je przed pleśnieniem. Jak zrobić kompot z suszu? Najpierw do garnka z wodą należy wrzucić 3 garście jabłek i po jednej garści pozostałych owoców, przykryć pokrywką i odstawić na około pół doby. Następnego dnia do naczynia wystarczy dorzucić przyprawy, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Jeśli napój będzie zbyt intensywny, wystarczy dodać trochę wody. Gotowy kompot z aromatycznych suszonych owoców wystarczy odcedzić do dzbanka i podać do Wigilijnego stołu. Wesołych świąt!
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies