Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Co wybrać oprócz śliwek?

Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny, aby był aromatyczny? To tradycyjny polski napój, przygotowywany i podawany na stół podczas wieczerzy wigilijnej. Jego absolutnie unikalny smak wynika z zestawienia wielu różnorodnych owoców oraz intensywnych przypraw pochodzących z różnych krańców świata. Co dodać do napoju oprócz śliwek? Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Sprawdzamy!Susz na kompot wigilijny

Po co przygotowywać kompot z suszu?

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Oprócz obowiązkowego barszczu i karpia rodzinne święta nie mogą się obyć bez kompotu z suszu. Ten wpisany w tradycyjną kuchnię polską przepis jest znany od setek lat i opiera się na suszonych owocach oraz takich charakterystycznych przyprawach jak imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki oraz starte skórki z cytryny lub pomarańczy. Jak smakuje taki kompot? W zależności od rodzaju użytych owoców jest słodko-kwaskowaty i z subtelną dymną nutą, którą dają wędzone śliwki węgierki. Jedni zachwycają się tym charakterystycznym smakiem, inni nie specjalnie przepadają za wigilijnym specjałem, jednak trzeba przyznać, że nasze babcie dobrze wiedziały co robią, bowiem taki kompot zawiera dużo błonnika, peptydów i witamin wspomagających trawienie świątecznych potraw.

Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny?

Tradycyjny kompot z suszu jest aż gęsty od wyciągu z różnych owoców pomieszanych ze sobą w odpowiednich proporcjach. Dodaje się tutaj zarówno suszone, jak i wędzone składniki, dzięki którym napój nabiera niepowtarzalnego smaku oraz apetycznego aromatu. Jeśli chcesz przygotować na wieczerzę wigilijną tradycyjny kompot do popijania licznych potraw, ususz mieszankę następujących owoców:

  • Jabłka – umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie talarki po wysuszeniu prezentują się bardzo efektownie, dlatego gotowy kompot najlepiej podawać w przezroczystych naczyniach i wraz z kawałkami owoców.
  • Śliwki węgierki – jakie śliwki do kompotu wigilijnego najlepiej pasują? Oczywiście dojrzałe węgierki! Tradycyjny kompot nie może się obyć bez suszonych i wędzonych owoców, które nadają nie tylko cięższy smak, ale również znacznie ciemniejszą barwę, ale uwaga! Nie można przesadzić z ilością śliwek, ponieważ szybko zdominują smak ugotowanego napoju. Najlepiej ich dodać o 1/3 mniej niż jabłek.
  • Morele – słodkie i pachnące latem suszone morele bez pestki swoim miękkim, miąższem wzbogacają smak i zagęszczają konsystencję kompotu. Aby je wysuszyć w warunkach domowych, najlepiej umyte owoce podzielić na połówki, wydrążyć pestkę i włożyć do suszarki spożywczej.
  • Gruszki – w zależności od ich rozmiaru, dzieli się na plastry wzdłuż, lub talarki w poprzek (podobnie jak jabłka). Jeśli skórka jest miękka, można ją zostawić do suszenia.
  • Żurawina – niewielkie owoce sprawiają, że kompot jest orzeźwiająco kwaskowaty i jeszcze bardziej aromatyczny.
  • Daktyle i figi – choć pochodzą z dalekich ciepłych krajów i tak często dorzuca się je do kompotu, ponieważ ze względu na dużą zawartość cukru, w naturalny sposób dosładzają świąteczny przysmak.
  • Cytryny, pomarańcze – wystarczy świeży plasterek lub skórka starta z cytrusów, a aromat nabiera przyjemnej, egzotycznej nuty.

Wiedząc już, jakie owoce na komput z suszu najczęściej trafiają do garnka, koniecznie pamiętajcie o przyprawach, dodających nieco pikanterii i łączących ze sobą smaki wszystkich składników w jedną, spójną całość. Do gotujących się składników najlepiej dodać aromatyczną laskę cynamonu, kilka niewielkich goździków i gwiazdkę anyżu (opcjonalnie), a gotowy wywar dosłodzić miodem.

Suszenie owoców na kompot świąteczny

Które owoce przygotować na Wigilię? Jakie śliwki na kompot wigilijny będą lepsze – suszone czy podwędzane? Znając odpowiedzi na te pytania, śmiało można przystąpić do zebrania i przygotowania jabłek, gruszek czy moreli. Umyte, osuszone oraz pozbawione pestek lub gniazd nasiennych powinny zostać pokrojone na mniejsze części, co znacznie przyśpieszy proces wysychania. Jak suszyć owoce? Jest na to kilka sposobów:

  • Piekarnik – plasterki lub połówki owoców (morele, śliwki), rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika. Najlepszą temperaturą do suszenia jest 50-70°C, a samo proces warto przeprowadzać przy uchylonych drzwiczkach, dzięki czemu wydobywająca się z owoców wilgoć, nie będzie osiadać na ścianach urządzenia. Czas suszenia powinien trwać tak długo, póki plasterki nie staną się chrupiące.
  • Suszarka spożywcza – specjalistyczne urządzenie, składające się z kilku tacek, co umożliwia równoczesne suszenie wielu owoców, warzyw czy grzybów.
  • Nitka – to stary sprawdzony od stuleci sposób na suszenie produktów spożywczych. Pokrojone owoce nawlecz na wytrzymałą nić i rozwieś w ciepłym miejscu (np. nad kaloryferem) lub na świeżym powietrzu.

Pyszny kompot na święta

Jakie owoce suszyć na kompot wigilijny? Takie pytanie warto sobie zadać już na jesieni, bo wtedy wybór dojrzałych, słodkich i uprawianych na miejscu owoców jest największy. Dobrze wysuszone owoce najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym opakowaniu i przełożyć do suchego, zacienionego miejsca, co ochroni je przed pleśnieniem. Jak zrobić kompot z suszu? Najpierw do garnka z wodą należy wrzucić 3 garście jabłek i po jednej garści pozostałych owoców, przykryć pokrywką i odstawić na około pół doby. Następnego dnia do naczynia wystarczy dorzucić przyprawy, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Jeśli napój będzie zbyt intensywny, wystarczy dodać trochę wody. Gotowy kompot z aromatycznych suszonych owoców wystarczy odcedzić do dzbanka i podać do Wigilijnego stołu. Wesołych świąt!

Artykuły spożywcze
Drogeria, kosmetyki i zdrowie
Zakupy niecodzienne
Dom i ogród
Wyposażenie domu