Ile gotować susz wigilijny? Jakie zawrzeć w nim owoce i przyprawy? Podawać go od razu po ugotowaniu, czy też schłodzony? Wyjaśnimy ci wszystkie te kwestie, abyś mógł lub mogła cieszyć się charakterystycznym smakiem świątecznego kompotu! Niezależnie od tego, czy będzie to twoja pierwsza lub kolejna próba ugotowania suszu, dowiesz się, jak możesz podbić jego smak z pomocą dodatków. Na koniec zaproponujemy ci sposoby na wykorzystanie ugotowanych owoców z kompotu – na przykład w pysznych deserach – jeśli dbasz o życie w duchu zero waste. Dowiedz się, jak przygotować susz wigilijny!
Kompot z suszu wigilijnego to nieodłączna część świątecznego menu, idealna w pojedynkę, ale także doskonale wydobywająca smak pozostałych potraw na wigilijnym stole. Dla niektórych jest on również sposobem na powrót do czasów dzieciństwa. Chcesz odtworzyć ten smak? Nic prostszego! Kompot ze świątecznego suszu dzieli się na trzy podstawowe grupy składników:
Tak jak w przypadku wielu dań przygotowywanych na Święta, skład kompotu może różnić się choćby między regionami Polski. Czy wiesz, że staropolski przepis zakładał użycie fasoli Jaś? W niektórych domach do suszu dodaje się także sok z cytryny czy imbir. Polecamy eksperymenty z różnymi smakami – tylko w ten sposób stworzysz niepowtarzalny przepis!
Ilość składników na kompot wigilijny będzie różnić się w zależności od przepisu. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji wody do suszu. Gdy będzie jej za mało, kompot może okazać się dość intensywny – nie musisz się jednak tym martwić! W każdej chwili możesz rozcieńczyć napój wodą wedle uznania. Tu ważna rada: rób to już po ugotowaniu i wypróbowaniu kompotu, a nie w trakcie przygotowań.
Podstawą kompotu z suszu wigilijnego jest duża ilość wody – polecamy, aby były to minimum 3 litry. Oprócz tego do naszego przepisu na kompot wigilijny będziesz potrzebować następujących owoców:
Pamiętaj, że podczas gotowania spęcznieją one od wody – konieczny będzie duży garnek! Kolejnymi, niezastąpionymi składnikami wigilijnego kompotu są oczywiście przyprawy, a dokładnie:
Przygotowanie kompotu z suszu jest bardzo proste – zacznij od przepłukania suszonych owoców pod bieżącą wodą. Pora na kolejny krok – jak gotować susz wigilijny? Po zgromadzeniu składników, które wymieniliśmy wyżej, wystarczy wrzucić je wszystkie (oprócz miodu) do wody i zagotować. Następnie zmniejsz ogień na średni i pozwól kompotowi gotować się przez około pół godziny. Po tym czasie możesz spróbować, czy jego smak cię zadowala. Jeśli będzie zbyt intensywny, nie obawiaj się dolać do niego tyle wody, ile potrzebujesz. Nie zapomnij też dodać miodu do smaku!
Kompot z suszu wigilijnego można podawać na różne sposoby – niektórzy z nas lubią pić go po schłodzeniu z dodatkiem plastra świeżej pomarańczy lub cytryny. Inni zaś nie mogą się mu oprzeć i nalewają sobie szklankę niedługo po przyrządzeniu napoju. Podsumowując, serwuj go tak, jak chcesz! Do ciebie należy też decyzja, czy chcesz pić kompot z owocami, czy też odsączony. Ile można go przechowywać? Najlepiej spożyć go do 3 dni po przyrządzeniu i przechowywać w lodówce – inaczej może zepsuć się szybciej.
A czy są jakieś sposoby na przechowywanie samego suszu przed gotowaniem kompotu? Suszone owoce najlepiej jest przechowywać w suchym, ciemnym miejscu. To samo tyczy się przypraw, które mogą zwietrzeć lub zbrylić się pod wpływem wilgoci.
Przepis na wigilijny kompot z suszu jest tak prosty i przyjemny w przygotowaniu, że może stać się twoim ulubionym świątecznym rytuałem tuż obok dekorowania pierniczków! Pamiętaj, że suszone owoce wykorzystane do przygotowania kompotu mogą przydać się w przepisach na bożonarodzeniowe ciasta i desery, np. jako spód do wegańskiego sernika lub baza koktajlu daktylowo-kakaowego z cynamonem, kardamonem i imbirem.
Jeśli tobie i twoim bliskim nie jest w smak dojadanie na śniadanie pozostałości z wigilijnego stołu, przygotuj nocną owsiankę z czekoladą – wymieszaj w niej owoce z kompotu, a całość udekoruj z wierzchu świeżymi borówkami i truskawkami. Innym sposobem na wykorzystanie składników suszu jest przepis na tartaletki świąteczne z bakaliami – tu sprawdzą się nie tylko morele, rodzynki i skórka z pomarańczy, ale i miód czy cynamon.
Lista kategorii
Zużyty sprzęt i opakowaniaCertyfikat BIOPoznaj Nutri-scoreQR kodyNiedziele handlowe 2025Dodatkowe listingiUstawienia cookies